Prins Harry heeft zondag voor het eerst in het openbaar gereageerd op de breuk met het Britse koningshuis. Dat deed hij tijdens een speech bij een liefdadigheidsinstelling, die gedeeld is op het gezamenlijke Instagram-account van hem en zijn vrouw Meghan Markle.

Twee weken geleden kondigden Harry en Markle onverwacht aan hun rol in het Britse koningshuis te willen herzien. De hertog van Sussex noemt de beslissing "een sprong in het diepe", maar zegt ook dat er "geen andere mogelijkheid" was.

"We hadden gehoopt de koningin, het Gemenebest en mijn militaire verenigingen te blijven dienen zonder overheidsfinanciering. Helaas was dat niet mogelijk", aldus Harry. Hij noemt de breuk een moeilijke en verdrietige beslissing.

Zaterdag liet Buckingham Palace weten dat Harry en Markle vanaf komende lente hun koninklijke titels niet meer zullen gebruiken en geen publiek geld meer zullen ontvangen. Wel behouden ze hun aanspreektitels en heeft het koppel de mogelijkheid om terug te keren in een actieve koninklijke rol.

Het stel zei ook deels in Noord-Amerika te willen wonen. Markle is op dit moment al in Canada, samen met hun zoon Archie. Verwacht wordt dat Harry zich binnenkort bij hen zal voegen.

Maar, zo benadrukte Harry zondag, het koppel neemt niet volledig afstand van de Britse bevolking. "Het Verenigd Koninkrijk is mijn thuis en een plek waar ik van hou. Dat zal nooit veranderen."

Harry over breuk met koningshuis: 'Het brengt me groot verdriet'
138
Harry over breuk met koningshuis: 'Het brengt me groot verdriet'