Prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle zullen vanaf komende lente hun koninklijke titels niet meer gebruiken. Ook zullen ze geen publiek geld meer ontvangen. Dit meldt Buckingham Palace zaterdag in een verklaring.

"Na vele maanden van gesprekken en recentere discussies, ben ik blij dat we samen een constructieve en ondersteunende oplossing hebben gevonden voor mijn kleinzoon en zijn gezin", laat koningin Elizabeth weten in de verklaring.

Harry en Meghan zullen afstand doen van hun koninklijke verplichtingen. Dat betekent ook dat ze hun koninklijke titels niet meer zullen gebruiken, en geen toelage van belastinggeld meer zullen ontvangen. Deze nieuwe constructie zal vanaf komende lente ingaan.

Ook hebben Harry en Meghan laten weten dat ze de kosten van de verbouwing van hun huis, Frogmore Cottage, zullen terugbetalen.

De Britse koningin benadrukt dat Harry en zijn gezin geliefde leden van de koninklijke familie blijven, en dat ze hun beslissing om afstand te doen van hun koninklijke bezigheden begrijpt en ondersteunt.

"Ik wil hen bedanken voor al hun toegewijde werk in dit land, het Gemenebest en daarbuiten, en ben er bijzonder trots op hoe Meghan zo snel onderdeel van de familie is geworden", aldus de koningin.

Conflicten met de roddelpers

Twee weken geleden kondigden Harry en Meghan onverwacht aan hun rol in het Britse koningshuis te willen herzien. In een schriftelijke verklaring lieten ze weten onder meer financieel onafhankelijk te willen worden en deels in Noord-Amerika te willen wonen.

Het besluit volgde na maandenlange conflicten met de Britse roddelpers. “Ik verloor mijn moeder en ik zie nu hoe mijn vrouw hier ook slachtoffer van wordt", zei Harry over het constant in de schijnwerpers staan.

Meghan en Harry vergelijkbaar met verbannen koningspaar?
176
Video
Meghan en Harry vergelijkbaar met verbannen koningspaar?