AMSTERDAM - Wat zingen ze eigenlijk? 'Aserejé ja de je de jebe tude jebere sebiunouba majabi an de bugui an de buididipi' zo klinkt het refrein van The Ketchup Song, de nieuwe nummer één hit van Nederland. De Spaanse meiden Pilar, Lola en Lucia van Las Ketchup zijn Europa aan het veroveren met hun aanstekelijke nazomerplaat.

Bekijk hier de videoclip:
Modem
Kabel

Het refrein is geschreven in een soort fantasietaal. Het betekent dus niks. De rest is wel in het Spaans. Het liedje gaat over een zigeunerjongen, genaamd Diego. Diego houdt van rap en hiphop en gaat dansen in een disco. Hij probeert een liedje mee te zingen, maar kent de tekst van het liedje helemaal niet. Hij zingt dus gewoon maar wat. En zo komen we dus op het refrein.

De drie zussen Lola, Lucia en Pilar zijn dochters van de flamencogitarist Tomate. Hee, dus daar komt de naam Las Ketchup vandaan. De officiële benaming van het liedje was oorspronkelijk 'Aserejé'. Maar dat was voor zoveel mensen moeilijk uit te spreken, dus toen hebben ze er maar 'The Ketchup Song' van gemaakt.

Radio 538-dj Rick van Velthuysen verklaart in de Telegraaf het succes van het nummer: "Iedereen die naar het zuiden op vakantie geweest is, kent de plaat al. En zo'n universeel dansje scoort altijd goed. Tel daarbij het lekkere deuntje op en je hebt een hit. Het is vaak de kunst van het weglaten, want het is eigenlijk een heel simplistisch nummer."

Heinz Ketchup

In Venezuela is Heinz heel slim op het succes van het nummer ingesprongen. In de nieuwe reclame van het merk zingen de dames over -hoe raad u het- Heinz Tomaten Ketchup.

Bekijk
hier