R. Kelly is donderdag aangeklaagd omdat hij in 1994 een ambtenaar zou hebben willen omkopen om aan een vals identiteitsbewijs voor zijn destijds vijftienjarige vriendin Aaliyah te komen, schrijft The New York Times donderdag op basis van een anonieme bron. De r&b-artiest deed dit volgens de krant om met de zangeres te kunnen trouwen.

Uit de aanklacht blijkt niet of de omkoping daadwerkelijk heeft plaatsgevonden en of het valse identiteitsbewijs is gemaakt.

Kelly trouwde in 1994 met de toen vijftienjarige zangeres. Hij was op dat moment zelf 27 jaar oud. Op het huwelijkscertificaat staat dat de zangeres al achttien was. Toen de ouders van Aaliyah ontdekten dat ze stiekem was getrouwd, lieten ze het huwelijk ontbinden. De zangeres, die voluit Aaliyah Dana Haughton heette, kwam in 2001 op 22-jarige leeftijd om het leven bij een vliegtuigongeluk.

Robert Kelly, zoals de 52-jarige zanger in het echt heet, staat in april 2020 in Chicago terecht voor verschillende misdrijven, waaronder het bezitten van kinderporno, het verlokken van een minderjarige tot seksuele handelingen en het belemmeren van de rechtsgang. In Brooklyn start in mei een rechtszaak over onder meer het weghouden van vrouwen en meisjes bij hun vrienden en familie.

R. Kelly zit vast sinds zijn arrestatie in juli. Hij is in afwachting van zijn berechting in rechtszaken in meerdere Amerikaanse staten. De zanger heeft bij een eerdere zitting verklaard onschuldig te zijn.