De zeven leden van de Zuid-Koreaanse boyband BTS worden niet ontzien wat betreft de dienstplicht die in hun land geldt. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft donderdag laten weten dat er voor popsterren geen uitzondering wordt gemaakt.

"Het uitsluiten van popartiesten van militaire dienst, ook al hebben ze een bijdrage geleverd aan de reputatie van het land, sluit niet aan bij het standpunt van de regering, die gerechtigheid en rechtvaardigheid wil handhaven", luidt de verklaring die vrijdag is gedeeld door persbureau Reuters. De bandleden van BTS hebben nog niet gereageerd op het besluit van het ministerie.

Volgens CNN moeten alle Zuid-Koreaanse mannen zich uiterlijk op 28-jarige leeftijd registeren voor hun dienstplicht. Het oudste lid van de band, Kim Seok-jin, wordt eind dit jaar 27 jaar oud, wat betekent dat hij zich binnenkort zal moeten aanmelden.

Er worden weleens uitzonderingen op de dienstplicht gemaakt; bijvoorbeeld voor topsporters. De dienstplicht is weer onderwerp van gesprek nu de spanningen tussen het land en Noord-Korea hoog oplopen. Dit betekent tevens dat er minder uitzonderingen worden gemaakt, omdat verwacht wordt dat de mankracht nodig is.

De Koreaanse jongensgroep BTS bestaat uit zeven zangers en dansers. De groep werd in 2013 opgericht en bracht al zes albums uit, in zowel de Koreaanse als Japanse taal. Ze gelden als een van de populairste K-popacts. In oktober 2018 traden ze op in een uitverkocht Ziggo Dome.