Maarten van der Weijden had tijdens zijn elfstedenzwemtocht een rits in zijn zwempak voor als hij een grote boodschap moest doen, maar dat was tijdens de tocht niet nodig. De dag erna moest hij echter "voor vier dagen naar de wc", vertelt hij in het NUsport Jaarboek, dat donderdag verschijnt.

"Eerlijk waar: ze hebben toen het toilet in het hotel in Leeuwarden moeten ontstoppen. Ik meen het", aldus de 38-jarige Van der Weijden over zijn zwemtocht van afgelopen juni.

Plassen kon hij wel, maar daarvoor hield de zwemmer zijn pak aan. "Het werkt niet om dat ding de hele tijd helemaal uit te moeten trekken. Alleen blijft die plas in je pak hangen. Als ik dan een paar uurtjes sliep, stonk ik echt vreselijk. Echt een enorme urinelucht, niet echt een wetsuitlucht natuurlijk. Je drinkt de hele dag door, dus je moet ook best wel vaak."

Van der Weijden ervoer ook diverse andere ongemakken tijdens de tocht, waarmee hij 6,5 miljoen euro inzamelde voor verschillende kankeronderzoeken. Hij had vooral last van de schuurplekken op zijn lijf.

"Na zo lang zwemmen doet alles pijn en daar raak je aan gewend, maar die schuurplekken? Die waren het vervelendst. Ik had continu pijn in mijn nek en rug. Het leidde ertoe dat ik het laatste stuk alleen nog maar naar dezelfde kant kon ademhalen."

Voor appgebruikers: tik hier om het NUsport Jaarboek te bestellen