Anny Schilder, die in december haar laatste concert met Jan Keizer geeft, kon in al de jaren dat de twee samenwerkten maar weinig op steun van de zanger rekenen.

"Zo is hij niet", vertelt de zestigjarige Schilder aan Veronica Magazine. "Ik heb nare dingen meegemaakt in mijn leven, alles kwijtgeraakt door een scheiding en ik heb borstkanker gehad. Maar toen heb ik vooral steun gehad aan andere mensen."

Keizer beaamt dat. "Ik ben zeker niet zo. Toen mijn moeder op sterven lag, zat ik aan het voeteneind. Altijd die afstand. Dat is typisch Volendams." Schilder vindt dat geen excuus: "Daar kan je je niet altijd achter verschuilen."

Het voormalige BZN-koppel kende mindere periodes. Zo verliet Schilder de band in 1984 na zo'n veertien jaar. "Een pijnlijke beslissing", vertelt ze. "Je trekt niet zomaar de stekker uit je carrière, dat was heel heftig voor mij. Maar BZN haalde Carola erbij en Anny kon doodvallen. Dat vond ik heel erg."

Toch herinnert het duo zich ook mooie momenten. "Jan is zó grappig. Vooral als hij het zelf niet doorheeft", aldus Schilder. De zeventigjarige Keizer vult haar aan: "Anny is zo onbevangen, ze maakt zich niet druk. Daar ben ik weleens jaloers op."

'Ik ben tien jaar jonger en nog láng niet klaar'

Hoewel de zanger stopt omdat hij zich realiseert dat gezondheid het belangrijkst is, gaat Schilder nog door met haar zangcarrière. "Ik ben tien jaar jonger en nog láng niet klaar."

Op 1 december is het afscheidsconcert.