Vijf van de zeven kleinkinderen van de Zweedse koning Carl Gustaf behoren niet langer tot het koninklijk huis. De kinderen van prins Carl Philip en prinses Madeleine blijven wel lid van de koninklijke familie, maar worden niet meer als zodanig aangesproken.

De koning besloot dit om de kinderen meer vrijheid te geven omdat zij, wanneer zij opgegroeid zijn, op verzoek van de koning nu geen officiële taken meer hoeven uit te voeren.

Dit geeft hen volgens The Local meer vrijheid voor hun eigen carrière en zal hen ook meer privacy geven.

Het gaat om prins Alexander (3) en prins Gabriel (2), de zonen van Carl Philip en om prinses Leonore (5), prins Nicolas (4) en prinses Adrienne (1), de kinderen van prinses Madeleine.

De kinderen behouden wel hun titels van hertog of hertogin. Madeleine noemt "het goed dat haar kinderen op deze manier meer de kans krijgen een leven als privépersoon op te bouwen".

Het besluit geldt niet voor de kinderen van kroonprinses Victoria: prinses Estelle (7) en prins Oscar (3).

Volgens de Zweedse grondwet mogen prinsen en prinsessen niet opgroeien in een ander land dan Zweden. Omdat prinses Madeleine met haar gezin in Florida woont, zouden haar kinderen mogelijk hun titel verliezen. Met dit besluit is de koning dit voor.