Jeroen Krabbé voelt zich van binnen zestien jaar. De 74-jarige kunstenaar en acteur zegt dat dit voornamelijk door zijn grote nieuwsgierigheid en kinderlijke energie komt.

"Ik blijf me verwonderen en verbazen, ik heb nog steeds die speelsheid en dat enthousiasme", vertelt Krabbé in gesprek met De Telegraaf.

"Die nieuwsgierigheid vooral, ik wil ontdekken. Gelukkig maar. Je moet ook jeugdig overmoedig zijn en een kinderlijke energie hebben om zo'n groot wit doek aan te durven."

De schilder en acteur wordt op 5 december 75 jaar, de leeftijd waarop zijn collega Rutger Hauer in juli overleed. Krabbé noemt diens onverwachte verlijden een "enorme schok". "Rutger was iemand die niet zou doodgaan. Een krachtige zeebonk."

De kunstenaar hoopt er zelf nog "tien tot vijftien jaar bij te mogen optellen". "Gelukkig kun je tegenwoordig pijnvrij het leven uit; ik ben een groot voorstander van euthanasie. Het enige wat ik hoop, is dat mijn kinderen en kleinkinderen zeggen: we hebben het ontzettend gezellig met jou gehad."