NEW YORK - De Amerikaanse talkshowkoningin Oprah Winfrey zal in de invloedrijke 'boekenclub' van haar show weer plaats maken voor hedendaagse schrijvers. De formule, waarbij een schrijver komt vertellen over zijn boek dat door Oprah persoonlijk is uitgezocht, was tot 2002 al zeer succesvol en leidde steevast tot een enorme toename van de verkoop van het betreffende boek.

Tussen 1996 en 2002 liet Oprah haar kijkers iedere maand kennismaken met een nieuw boek en praatte met de schrijver. Drie jaar geleden liet zij weten moeite te hebben iedere maand weer een boek te vinden die zij aan het publiek wilde presenteren. Oprah stapte toen over op het bespreken van 'klassiekers', maar die formule sloeg minder aan dan de vorige.

Uitgevers reageerden vrijdag zeer verheugd op de aankondiging van de Amerikaanse presentatrice, zo meldde The New York Times. Haar besprekingen genereerden vaak oplages van circa een miljoen. Normaal gesproken geldt een verkoop van 20.000 stuks voor een literaire roman al als succesvol.

Vorig jaar schreven honderd bekende schrijvers een brief naar Winfrey waarin zij haar vroegen opnieuw hedendaagse schrijvers uit te nodigen voor haar show. De schrijvers wezen er op dat door de programma's tienduizenden mensen zijn gaan lezen.

Eerste boek

Het eerste boek dat Oprah zal bespreken is 'A Million Pieces', waarin schrijver James Frey veslag doet van zijn verblijf in ontwenningsklinieken. Nadat donderdag bekend werd dat Frey de uitverkorene zou worden, werd 'A Million Pieces' direct al het meest verkochte boek bij de online boekwinkel van Amazon.com.