AMSTERDAM - Sotheby's gaat vier brilmonturen van wijlen koningin Juliana veilen. Ook een triktrakspel van koning Willem III, dat zijn weduwe koningin Emma aan jonkheer S.M.S. de Ranitz schonk, maakt deel uit van een verzameling kunst en antiek uit het bezit van Europese koninklijke en adellijke families die Sotheby's 31 oktober en 1 november onder de hamer brengt. Dat heeft het Amsterdamse veilinghuis vrijdag laten weten.

De stukken omvatten schilderijen, meubelen, tapisserieën, kunstvoorwerpen, tapijten, glaswerk, zilver, klokken en wapens uit het bezit van families uit onder meer Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Rusland. Uit Nederlands adellijk bezit komen vooral meubelen en juwelen onder de hamer.

Ludwig II

Verder is er onder meer een delicaat gouden en geëmailleerd doosje te koop dat de Beierse koning Ludwig II aan zijn moeder cadeau gaf. Ook komen een Fabergé-waaier van hertogin Charlotte zu Mecklenburg en de opaline glazen en verguld bronzen toiletset van prins Carl van Beieren onder de hamer.

Een bijzonder stuk speelgoed is de stoomboot van aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk, de latere keizer van Mexico. Verder biedt de veiling veel koninklijke portretten en tafellinnen, porselein en gegraveerde glazen en bokalen.