Bibian Mentel, bij wie recentelijk nieuwe tumoren werden ontdekt, heeft ervoor gekozen om desondanks zo veel mogelijk leuke dingen te blijven doen. De voormalige snowboardster vertelt woensdag in Zomer met Art dat ze het "zonde van haar tijd vindt om bij te pakken neer te zitten".

In gesprek met Art Rooijakkers en Katja Schuurman vertelt de 46-jarige Mentel dat zij zich fysiek "best wel goed" voelt. "Zolang dat blijft, kies ik ervoor om iedere dag te blijven genieten. Uiteindelijk weet niemand wanneer het leven eindig is."

Deze keuze is bewust, zegt Mentel. "Ik heb een lieve man en drie hele lieve kinderen. Daar wil ik leuke dingen mee doen en van genieten zolang het kan."

"We beseffen dat dit nieuws dit keer slechter is dan andere keren", voegt haar echtgenoot Edwin Spee eraan toe. "We maken ons echt grote zorgen. We hebben het de kinderen aan het begin van de vakantie verteld en gezegd: het zou best kunnen dat het dit jaar mama's laatste Kerst wordt."

Nu haar kanker voor de elfde maal en uitgebreider is teruggekeerd dan voorheen, zegt Mentel "met de neus op de feiten te worden gedrukt". "We kijken: waar draait het echt om, wat zijn de prioriteiten? Met stip komen mijn gezin en de liefde voor elkaar bovenaan te staan."

Snowboardster werd zes keer kampioen

Mentel werd zesmaal Nederlands snowboardkampioen op de onderdelen halfpipe en snowboardcross. Nadat er botkanker werd geconstateerd met kans op uitzaaiingen in het bloed, werd haar been geamputeerd.

In 2002 werd ze met een prothese opnieuw Nederlands kampioene snowboardcross. Ze behaalde op de Paralympische Spelen van 2014 en 2018 gouden medailles.

Eerder maakte Spee bekend dat Mentel voorlopig doorgaat met de repetities voor een nieuwe reeks van Dancing with the Stars. "We hebben 's morgens dansen en 's middags bestralen, dan is ze de rest van de dag echt misselijk. Dan een rustdag en daarna weer dansen", legde hij uit.