Michelle Obama heeft Meghan Markle, die begin mei moeder werd van zoon Archie, adviezen gegeven over het moederschap.

De voormalige first lady van de Verenigde Staten werd door Markle geïnterviewd voor het septembernummer van de Britse Vogue, waarvan Markle gasthoofdredacteur was.

"Het moederschap is voor mij een masterclass geweest in loslaten", vertelt Obama (55), die met haar man Barack twee dochters (Malia van 21 en Sasha van 18) heeft, onder meer aan de 37-jarige Markle.

"Je hebt nou eenmaal niet alles in de hand", stelt Obama. "Als moeder wil je dat je kind niets overkomt, maar het leven heeft andere dingen voor je in petto. Geschaafde knieën, hobbelige wegen en gebroken harten horen erbij."

'Jongens en meisjes moet je hetzelfde behandelen'

Als Markle aan Obama vraagt welk advies ze haar dochters geeft, zegt de voormalige presidentsvrouw dat ze hoopt dat Malia en Sasha nieuwe dingen blijven proberen tot ze weten wat echt bij hen past.

"Toen ik nog op school zat, dacht ik dat ik advocaat wilde worden. Dat klonk als een goed, gerespecteerd beroep. Het duurde even voor ik naar m'n intuïtie durfde te luisteren en een ander pad bewandelde, dat beter bij me paste."

Dat advies was hetzelfde geweest als ze zoons had gehad, aldus Obama. "Mijn ouders, en met name mijn vader, leerde mij en mijn broer al op jonge leeftijd dat je jongens en meisjes hetzelfde moet behandelen. Toen ik nog op de lagere school zat, kocht hij bokshandschoenen. Niet alleen voor mijn broer, maar ook voor mij. Hij ging zijn zoon niet leren hoe hij moest stoten zonder er zeker van te zijn dat zijn dochter het ook zou leren."

Overigens werkte niet alleen Markle, maar ook haar echtgenoot prins Harry mee aan het septembernummer van Vogue. Hij interviewde bioloog en onderzoeker Jane Goodall.