AMSTERDAM - Op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam is vrijdagochtend een standbeeld van André Hazes onthuld. Dat gebeurde door zijn vrouw en kinderen en Johnny Kraaykamp sr. De acteur liet Hazes op 8-jarige leeftijd voor het eerst optreden.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Het beeld werd gemaakt in China

Weduwe Rachel Hazes overhandigde na de onthulling het eerste exemplaar van haar boek Typisch André aan burgemeester Cohen. Ze bedankte de paar honderd aanwezigen: "Ik weet zeker dat André trots is om hier te staan."

's Avonds vindt een herdenkingsconcert voor de geboren Amsterdammer plaats in Rotterdam. In Ahoy is het podium vrijgemaakt voor mensen 'waar Hazes iets mee had'. Klaas Veen komt voorbij. In zijn café De Krommerdt werkte Hazes als discjockey en als zingende barkeeper. Ook Hazes' neef Tonny Leroy is er. Samen schreven ze onder meer De Vlieger. Willeke Alberti zal er ook zijn. De dochter van Willy Alberti had een enorme betekenis voor de carrière van de volkszanger. En artiesten die vorig jaar tijdens de afscheidsceremonie in de ArenA optraden staan weer op het podium.

Later op de avond is het tijd voor een laatste wens van Hazes. Hij wilde dat zijn as met een vuurpijl boven de Noordzee zou worden afgeschoten. Dat gebeurt vrijdagavond op de pier in Hoek van Holland. Een deel van de as verwerkten Rachel en de kinderen Roxy en André junior al in een tatoeage, maar er is genoeg over voor de vuurpijl. De pier en een deel van het strand zijn voor de speciale gelegenheid afgezet.

Het concert en het afsteken van de vuurpijl zijn live op televisie te volgen.