De Amerikaanse filmproducent Sterling van Wagenen, een van de twee oprichters van filmfestival Sundance, gaat voor minimaal zes jaar achter de tralies voor kindermisbruik, maakte de rechter dinsdag bekend. Van Wagenen had eerder al schuld bekend.

De rechter in de zaak sprak dinsdag een celstraf uit van zes jaar tot levenslang, en zei volgens The Hollywood Reporter daarbij dat hij hoopt dat de 72-jarige langer zit dan het minimum.

Van Wagenen stond samen met Robert Redford aan de wieg van Sundance, dat in 1978 de eerste editie beleefde. Redford is nog altijd betrokken bij het filmfestival. Van Wagenen vertrok in de jaren negentig.

'Van Wagenen vergreep zich twee keer aan een vriendin van zijn zoon'

De misbruikzaak kwam in januari aan het licht toen een geluidsopname opdook waarin Van Wagenen toegeeft zich te hebben vergrepen aan een kind. Volgens de lokale krant The Daily Utah Chronicle ging het om een vriendinnetje van zijn zoon, dat bij hen logeerde.

Het misbruik zou twee keer hebben plaatsgevonden, in 2013 en 2015, toen het meisje tien en dertien jaar oud was.

Rechter prijst slachtoffer om aangeven Van Wagenen

De rechter prees het slachtoffer dinsdag om haar moed Van Wagenen aan te geven. "Je hebt gedaan wat juist was en je bent niet verantwoordelijk voor wat er gebeurd is en wat er nog gebeuren gaat. Je bent een dappere jonge vrouw."

Het Sundance Institute, de organisator van het filmfestival, reageerde eerder al op de aanklachten tegen de medeoprichter. De stichting liet weten het gedrag van Van Wagenen te verwerpen. Ook zei het instituut: "We verklaren ons solidair met iedereen die zo dapper is de waarheid te vertellen en misbruik aan het licht te brengen."