Wibi Soerjadi besefte na de plotselinge doofheid waarmee hij tien jaar geleden werd geconfronteerd, dat niets vanzelfsprekend is.

"Toen ik niet meer kon genieten van muziek, genoot ik eigenlijk van niks meer. Dingen die ik vroeger leuk vond, deden me niks meer. Het eten smaakte ook niet meer", vertelt Soerjadi, die sinds deze week het gezicht is van een audicienketen, aan NU.nl.

De pianist kreeg uiteindelijk stukje bij beetje zijn gehoor weer terug. "Als ik nu iets proef, zie of hoor, waardeer ik dat veel meer. Dan weet ik dat dat niet gewoon is."

Mensen zouden daarom hun zegeningen moeten tellen, aldus Soerjadi. "Muziek is voor zoveel mensen onderdeel van hun leven. Als je opeens niet meer kunt horen, valt er veel meer weg dan je denkt. Het gehoor wordt onderschat."

'Muziek is zuurstof voor mij'

Hoewel de 49-jarige Soerjadi destijds niet zeker wist of hij zijn gehoor helemaal terug zou krijgen, durfde hij niet te denken aan de mogelijkheid dat hij de rest van zijn leven doof zou blijven.

"Ik stond mezelf eigenlijk niet toe om daarover na te denken, want dan zou ik alle hoop verliezen. Muziek is voor mij zuurstof." Om afleiding te zoeken ging Soerjadi onder meer paardrijden. "En muziek schrijven. Die kon ik niet letterlijk horen, maar wel in m'n hoofd."