Journalist en oud-renner Thijs Zonneveld spaart niemand in zijn journalistieke producties als het om dopinggebruik gaat. Dit zegt hij in een interview met de VARAgids.

De wielerjournalist doet de komende weken verslag van de Tour de France en neemt een hard standpunt in over het gebruik van doping. Ook over andere onderwerpen zegt Zonneveld zichzelf geen censuur op te leggen om mensen te sparen.

Zonneveld twijfelt niet om gevoelige informatie van vrienden of wielercollega's door te spelen: "Dat maakt dat sommige renners wel wantrouwig zijn. Maar ik hoef geen vrienden met wielrenners te zijn. Ik ben vrienden met mijn vrienden."

Dit betekent niet dat de journalist helemaal geen vrienden heeft in het wielrennen. "Ik heb die wel, maar die weten dat ik niemand spaar. Ik vind dat je zo professioneel moet zijn om werk en privé zoveel mogelijk te scheiden."

Zonneveld heeft in het boek Mijn gevecht, dat hij met oud-wielrenner Thomas Dekker schreef, onder meer geschreven over het dopinggebruik van Michael Boogerd. Ook onthulde de journalist vorig jaar het dopinggebruik van collega en oud-wielrenner Karsten Kroon.

"Kroon zou het naar buiten brengen. Schoon schip maken. Maar op het laatste moment trok hij zijn bekentenis terug", zegt Zonneveld "Ik heb toen besloten om van a tot z op te schrijven hoe dat is gegaan. Geen zuivere situatie natuurlijk, maar ik heb hem wel van tevoren ingelicht. Hele discussies. Toen heb ik uiteindelijk gezegd: ik ben er als journalist niet verantwoordelijk voor om dit geheim te houden."