AMSTERDAM - In een uitverkocht concertgebouw in Amsterdam hebben maandagavond Nederlandse artiesten een benefietconcert gehouden voor jazzmuzikanten uit New Orleans. Tientallen Nederlandse jazzmusici speelden geld bij elkaar voor hun Amerikaanse collega's, die hun instrumenten kwijt zijn geraakt door orkaan Katrina. Organisator Joop Braakhekke verwacht dat er in totaal twee ton is opgehaald.

Tientallen musici, onder wie Hans Dulfer, Trijntje Oosterhuis, Ramses Shaffy, Louis van Dijk, Laura Fygi en Rene Froger traden op. De avond werd gepresenteerd door cabaretier Freek de Jonge. Voor deze gelegenheid maakte de Jonge een vertaling van de fameuze jazzklassieker 'Do you know what it means to mis New Orleans'.

De opbrengst van onder andere de toegangskaarten à 75 euro gaat naar de American Federation of Musicians. Deze organisatie helpt jazzmuzikanten in New Orleans met de aanschaf van nieuwe instrumenten en het weer op poten zetten van hun carrière.

René Froger

René Froger noemde de benefietavond 'Dutch jazz for New Orleans' "uniek". "Ik heb Ramses Shaffy zien zingen en dat was geweldig. Net zoals Trijntje Oosterhuis, die heeft ook fantastisch gezongen".

Zelf zong Froger 'Misty' met Louis van Dijk. "Hij is een van de toppianisten ooit. Ik belde Louis maandagmiddag of hij mee wilde doen en hij zei meteen ja", vertelt Froger. "In de kleedkamer hebben we het stuk even doorgenomen. Louis is gaan zitten en ik ben gaan zingen en het nummer stond meteen."