NEW YORK - Beatle-legende John Lennon sloeg zijn eerste vrouw Cynthia en ruïneerde hun huwelijk met drugs. Dat schrijft de ex-vrouw van de overleden zanger in haar boek 'John', dat vanaf 27 september in de boekwinkels ligt.

Ze beschrijft in haar epistel de jonge jaren van de Beatles en hoe hun huwelijk geheim moest blijven omdat manager Brian Epstein vond dat een echtgenote en baby niet in het Beatle-plaatje pasten.

LSD-gebruik

Volgens Cynthia heeft Lennon haar één keer tijdens hun verkering uit jaloezie geslagen en is zijn LSD-gebruik de oorzaak geweest van de echtscheiding. Ook doet ze haar beklag over Lennons weduwe Yoko Ono, die niet wilde dat Cynthia met haar tienerzoon Julian meekwam toen zijn vader in New York was doodgeschoten.

May Pang

Cynthia beschreef haar huwelijk, dat van 1962 tot 1969 duurde, al eerder in haar 'A twist of Lennon' dat in 1978 uitkwam. In het nieuwe boek staan meer details over Johns relatie met zoon Julian en de impact van Johns dood in 1980. Ook May Pang komt aan bod. Zij is de vrouw met wie Lennon een tijdje samenwoonde na een tijdelijke breuk met Ono.

Deze Pang schreef eerder ook al een boek over haar tijd met de zanger: 'John Lennon: The lost weekend'. En ook Yoko Ono brengt binnenkort, vlak voordat op 8 december wordt herdacht dat hij 25 jaar geleden stierf, weer een boek uit met anekdotes en odes van vrienden en showbizzsterren aan Lennon.

Kritiek

De Broadway-musical die onder toezicht van Ono onlangs verscheen, kreeg veel kritiek. Het muziekspektakel is volgens critici erg eenzijdig en zal deze week na slechts zes weken sluiten.