AMSTERDAM - "Ik kan geen grotere straf bedenken dan rust hebben", zegt De Dijk-zanger Huub van der Lubbe. Vandaar ook dat hij in het zogenaamde 'rustjaar' van de band tachtig keer heeft opgetreden met Concordia in theaters door heel Nederland, een dvd opnam, een dichtbundel schreef en liedjes maakte voor Later is nu, de nieuwe cd van De Dijk.

Met Later is nu bedoelt Van der Lubbe (52) dat de zorg voor de toekomst nu begint. "Je kan dingen blijven uitstellen, maar dat krijg je later op je boterham." Hij heeft het dan niet zozeer over grote dingen, maar ook over kleine onderwerpen. "Het is een oproep aan mezelf om het ieder moment ten volle te beseffen en het niet te verwarren met dingen die zogenaamd moeten gebeuren."

Volgens de zanger heeft dit besef te maken met ouder worden. "Ik heb niets concreets meegemaakt waardoor ik er zo over denk, het is er langzaam in geslopen."

Van der Lubbe haalt de Griekse filosoof Epicurus aan die zo'n drie eeuwen voor Christus leefde. "Hij had een aantal voorwaardes om gelukkig te zijn. Een daarvan is dat men de tijd moet nemen om na te denken. Dat vind ik heel zinnig en ik prijs mezelf gelukkig dat ik door mijn werk kan nadenken over de liedjes die ik schrijf en de onderwerpen waarover ik wil zingen."

Een van de nummers van de nieuwe cd, die vanaf vrijdag in de winkels ligt, gaat over God. Het nummer heet God bestaat niet. "Daar is geen speld tussen te krijgen. Laat maar eens zien dan dat hij bestaat. God is niet tastbaar, het is een idee", aldus Van der Lubbe.

Het is volgens de zanger niet controversieel om dit soort dingen te zingen in deze politiek onrustige tijden. "Het stomste wat we nu kunnen doen, is onze ideeën inslikken en het niet hierover hebben. Dan hebben de mensen die ons schrik aanjagen met aanslagen gewonnen."

Persoonlijker

De nummers op de nieuwe cd zijn persoonlijker. Dat komt volgens Van der Lubbe door de gedichten waarmee hij het afgelopen jaar in de theaters heeft gestaan. "Ik heb daardoor wel geleerd om persoonlijker te schrijven en ik heb meer zelfvertrouwen gekregen."

Op de plaat staan volgens de zanger teksten die hij drie jaar geleden niet zou hebben geschreven, zoals het lied Elke dag opnieuw. Daarin vervloekt hij zijn eigen bestaan: Elke dag opnieuw begin ik een nieuw leven / Zet ik een dikke vette punt achter mijn misselijk bestaan / Niks bakte ik dan lucht, de lucht van ouwe teven / Om kokhalzend en brakend gif op af te geven / De strontvliegen waren niet van me af te slaan. "Dit nummer heb ik in één ruk geschreven, toen ik weer eens op mezelf aan het vloeken was."

Van der Lubbe groeit in zijn persoonlijke nummers. In zijn beginperiode, vlak voor het opnemen van de allereerste cd, had de zanger het er moeilijk mee. "Toen dacht ik 'oh nee, straks weet iedereen alles van mij'. Maar het zijn slechts fracties van mijn leven waar ik over zing."

Jubileum

De Dijk bestaat volgend jaar 25 jaar. In die tijd werden twaalf studioalbums, drie live platen en 140 singles gemaakt. "Ons jubileum gaan we groot vieren in Ahoy' op 3 februari. Het moet echt een feest worden. Dit najaar gaan we helemaal benutten om daarnaar toe te leven."

Van der Lubbe ziet het als een 25 jaar live jubileum. "Liedjes schrijven en opnemen is leuk, maar het allerleukste is zien hoe mensen erop reageren. Daar doen we het allemaal voor."