UTRECHT - Rachel Hazes mag haar boek 'Typisch André' op 23 september uitbrengen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht donderdag bepaald in een kort geding dat de eerste vrouw van André Hazes, Annie Dijkstra, tegen weduwe Rachel had aangespannen.

Dijkstra is ervan overtuigd dat ze in het boek voorkomt. Ze stapte naar de rechter omdat ze vindt dat ze als privé-persoon het recht heeft om buiten de publiciteit te blijven. De rechter stelt dat Dijkstra "zich enige publiciteit moet laten welgevallen omdat ze met Hazes getrouwd is geweest."

Van de schrijver van een biografie kan volgens de voorzieningenrechter niet worden geëist dat aan alle mensen die in het boek een rol spelen toestemming wordt gevraagd. Bovendien kan nog niet worden beoordeeld of in het boek grievende passages voorkomen. De advocaat van Rachel Hazes heeft dat zelfs expliciet ontkend en Hazes heeft in de media alleen verteld dat er een onthullend boek zou verschijnen. Hoe de media deze berichten vervolgens verspreiden, kan haar niet worden aangerekend, aldus de rechter.