AMSTERDAM - De Amerikaanse regisseurs Steve Buscemi, Stanley Tucci en Bob Balaban gaan drie films van de in november vermoorde filmmaker Theo van Gogh opnieuw produceren. Dat meldt het Amerikaanse magazine Variety. Het zou gaan om de films '06', 'Blind date' en 'Interview'. De films worden digitaal in New York opgenomen. De opnamen starten volgend jaar.

De regisseurs hebben in samenwerking met de Nederlandse productiemaatschappij Column Productions en het Amerikaanse Ironworks getekend voor de remake van de films. Het is niet de eerste keer dat de productiebedrijven samenwerken. Directeur Bruce Weiss van Ironworks en Gijs van de Westelaken hebben eerder andere films van Van Gogh in het Engels gemaakt.

Volgens Van Westelaken en Weiss is het altijd een grote droom van de Nederlandse regisseur geweest om naar Amerika te gaan en films te maken in New York. "De films zullen een centraal en universeel thema hebben: de strijd tussen mannen en vrouwen", verklaren ze. "We zijn erg blij dat Steve , Stanley en Bob Theo's droom willen realiseren."

Van Gogh werd in november in zijn woonplaats Amsterdam vermoord. De moord heeft mogelijk een link met de controversiële film 'Submission' die de regisseur had gemaakt. 'Submission' geeft een kritisch beeld over de behandeling van islamitische vrouwen.

Filmfestival

Een ander film van de Nederlandse regisseur, '06/05', over de moord op politicus Pim Fortuyn, is vorige week in première gegaan op het filmfestival in Toronto. Daarnaast wordt 'Alle zielen' vertoond tijdens het internationale festival.