Wesley Sneijder is donderdag geridderd en mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Hij ontving de onderscheiding van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen.

Ook kreeg de voetballer een sportpark naar zich vernoemd. Het Sportpark Thorbeckelaan in Utrecht heet vanaf donderdag Sportpark Wesley Sneijder. De Utrechtse voetballer onthulde de nieuwe naam.

Van Zanen noemde Sneijder "met zijn motivatie, inzet en vechtlust een voorbeeld voor velen". "Op het veld, maar zeker ook daarbuiten", aldus de Utrechtse burgemeester.

Sneijder zelf noemt de onderscheiding "een heel mooie verrassing". "Ik ben megatrots. Een sportpark dat mijn naam draagt en een koninklijke onderscheiding. Een enorme eer", zei de 34-jarige voetballer.

Op zevenjarige leeftijd begon Sneijder met voetballen bij de Utrechtse club DOS, die samen met andere clubs de huidige fusieclub DHSC vormt (DOS-Holland-Stichtse Boys-Combinatie). Sneijder is met 134 interlands recordinternational voor Oranje. De oud-Ajacied nam vorig jaar na die 134e interland afscheid van Oranje. Sneijder voetbalt in de nadagen van zijn carrière in Qatar bij Al Gharafa.

Sportpark Thorbeckepark werd in 2007 aangelegd en ligt in de wijk Ondiep tussen de Thorbeckelaan, de Royaards van den Hamkade en de Marnixlaan.