MacKenzie Bezos, de ex-vrouw van Amazon-oprichter Jeff Bezos, gaat de helft van haar vermogen doneren aan goede doelen. Het zou om een bedrag van zo'n 16,5 miljard euro gaan, meldt de BBC dinsdag.

MacKenzie Bezos heeft een fortuin van ongeveer 37 miljard dollar (ongeveer 33,1 miljard euro). Het leeuwendeel daarvan (zo'n 31,2 miljard euro) ontving ze na haar scheiding.

De Amazon-topman bleef overigens de rijkste man ter wereld met een geschat vermogen van meer dan 127 miljard euro. MacKenzie Bezos werd in een klap de op twee na rijkste vrouw ter wereld.

Jeff Bezos prijst op Twitter de actie van zijn ex-vrouw. De Amazon-oprichter is het zelf vooralsnog niet van plan.

Het is niet voor het eerst dat een miljardair toezegt een dergelijk bedrag weg te geven. De actie is in 2010 in het leven geroepen door de Amerikaanse topbelegger Warren Buffett en Microsoft-oprichter Bill Gates. Zij riepen de rijkste personen op om de helft van hun fortuin weg te geven aan goede doelen.

In negen jaar tijd hebben 204 individuen, groepen en families de actie onderschreven. Zij tekenen daarbij geen contract, maar doen als het ware een publieke belofte.