UTRECHT - Junkie XL treedt op tijdens de jubileumeditie van het Nederlands Film Festival. Dat heeft het Nederlands Popinstituut (NPI) maandag bekendgemaakt.

Het concert vindt plaats op woensdag 5 oktober in Tivoli De Helling in Utrecht. Junkie XL laat tijdens het optreden onder meer werk horen van zijn nieuwe album Today, dat volgend jaar verschijnt.

De laatste keer dat de wereldberoemde artiest in Nederland in het openbaar optrad was verleden jaar tijdens Mysteryland. Volgens het NPI is Junkie XL de komende maanden ook niet meer in Nederland te zien. Het concert vindt plaats als afsluiting van de talkshow pop@film, waarin wordt gesproken over de relatie tussen popmuziek en films.

Hollywood

Tom Holkenborg, zoals de echte naam van Junkie XL luidt, heeft de afgelopen twee jaar in Hollywood veel werk gemaakt voor de Amerikaanse filmindustrie. Hij leverde onder meer bijdragen voor de muziek van Kingdom of Heaven en Catwoman. Bovendien waren zijn nummers te horen in trailers van onder meer Mr and Mrs Smith, The Aviator en Hero.

De Nederlandse artiest brak in de zomer van 2002 wereldwijd door met zijn remix van het oude Elvis Presley-nummer A Little Less Conversation. Naast Junkie XL zijn er in Tivoli die avond ook optredens van The David Gilmour Girls en de dj's Max 404 & Cheesy Sva.