AMSTERDAM - "Als mensen mijn nieuwe cd hebben beluisterd, dan leren ze mij kennen", zegt zangeres Hind Laroussi (20) over haar nieuwe cd Halfway Home. De titel van de nieuwe cd slaat op haar culturele achtergrond. "Ik ben in Nederland geboren maar mijn vader komt uit Marokko en daar voel ik me ook helemaal thuis."

Halfway Home is de tweede cd van de zangeres. Haar debuut stamt uit 2003. Deze werd opgenomen korte tijd nadat ze derde werd bij het succesvolle tv-programma Idols. Halfway Home, vanaf 3 oktober in de winkel, ligt veel dichter bij haarzelf, zegt de zangeres. "Ik heb mijn eigen stijl gevonden. De plaat is een mix tussen Westerse en Arabische popmuziek. Het album is meer wie ik zelf ben, ook omdat ik vier nummers zelf heb geschreven."

De zelfgeschreven nummers gaan vooral over onrecht in de wereld. Zo schreef Hind het nummer Ya Wili over haar bezoek aan India en een project wat ze daar bekeek waarin de vrouwen met een klein krediet een eigen zaak konden opbouwen. Ashamed schreef ze samen met Tjeerd Oosterhuis en gaat over uitgeprocedeerde asielzoekers.

Onmenselijke verhalen

"Ik heb zoveel onmenselijke verhalen gehoord over mensen die terug moeten naar hun land terwijl ze al jaren in Nederland wonen." Hind zegt dat ze geen politiek statement wil maken. "Het is meer een gevoel vanuit mezelf, dan dat ik er een duidelijk standpunt mee inneem." Ze noemt het extra speciaal om de nummers te zingen die ze zelf heeft geschreven. "Ze komen recht uit mijn hart, dat doet heel veel met je om dat aan het publiek te laten horen."

Met de nieuwe cd maakt Hind vanaf 2006 een theatertour. De première is 6 februari in haar woonplaats Gouda. "De toer is echt een droom die uitkomt, ik wilde altijd al in het theater zingen." Ze heeft het idee dat ze in die toer veel van haarzelf kan leggen. "Ik ben van de details en daarom ben ik erg blij dat ik kan werken met mooie decors, kleding en licht."

Op dit moment is de zangeres druk bezig met te bedenken hoe haar show eruit komt te zien. "Ik ga ook op het podium vertellen hoe ik tot bepaalde nummers ben gekomen. Eigenlijk ben ik niet zo'n prater, maar ik wil de mensen toch wat meegeven, zodat ze aan het eind van de avond denken: we hebben Hind echt leren kennen." Een andere wens van Hind, naast de theatertour, is meer nummers schrijven. "Maar ik moet wel kritisch blijven. Ik kom natuurlijk pas net kijken en het belangrijkste is dat ik blijf groeien als zangeres en artiest."

Idols

Hind werd populair door het programma Idols waar ze derde werd na Jamai en Jim. Ze denkt dat dat programma haar altijd zal blijven achtervolgen, maar vervelend vindt ze het niet. "Ik ben erg dankbaar dat ik mee heb kunnen doen aan Idols. Ik heb daar zoveel geleerd in hele korte tijd, het is nu mijn taak om te laten zien dat ik een volwassen artiest ben geworden."