Cabaretier Hans Sibbel (60) vermeed conflicten in het verleden het liefst, in de hoop dat ze zich vanzelf op zouden lossen.

"Ik was een schijterd als het ging om mensen aanspreken en ging bij een conflict iemand uit de weg, nam bijvoorbeeld niet op als diegene belde", vertelt Sibbel, beter bekend als Lebbis, zaterdag in de Volkskrant.

"Ik kon wel logisch beredeneren dat er waarschijnlijk niets aan de hand zou zijn als ik de confrontatie wél zou aangaan, maar durfde het toch niet aan", gaat Sibbel verder. "Dat vermijdende speelde op meer vlakken. Zo dacht ik ook toen ik een paar jaar geleden ernstig ziek was eerst lang dat het wel een verkoudheid zou zijn die overging."

Tussen zijn dertigste en veertigste heeft de cabaretier geleerd om conflicten niet meer uit de weg te gaan, omdat hij erachter kwam dat conflicten zich niet vanzelf oplossen.

"Soms kan een ruzie misschien even groter worden door iets uit te spreken, maar het levert mij sowieso een voordeel op: het heeft een plaatsje gekregen en dat geeft meer rust en denkruimte in mijn hoofd."