LONDEN - Prins Harry, de jongste zoon van de Britse kroonprins Charles en prinses Diana wil zich evenals zijn overleden moeder inzetten voor de medemens. Ook wil hij af van zijn imago van wildebras. Dat kwam naar voren in zijn eerste interview ter gelegenheid van zijn achttiende verjaardag op zondag.

Tegenover het Britse persbureau Press Association zei hij dat zijn moeder meer lef had dan ieder ander en dat hij de herinnering aan haar levend wil houden. "Ik wil verder gaan met de dingen die ze niet helemaal heeft afgemaakt." Hij spak zijn bewondering uit voor de manier waarop ze mensen benaderde en zich inzette voor onderwerpen "waar een ander zich liever verre van houdt", zoals landmijnen in de Derde Wereld en aids.

De prins onthulde dat hij donderdag voor het eerst drugsverslaafden, dakloze kinderen en slachtoffers van misbruik heeft bezocht. Ook was hij in een kinderziekenhuis waar zijn moeder een warme band mee had tot zij in 1997 in Parijs door een verkeersongeluk om het leven kwam.

Harry kwam eerder negatief in het nieuws door berichten dat hij marihuana had gerookt en onmatig alcohol had gedronken. "Dat was een fout en ik heb m'n lesje geleerd. Ik heb nooit zo willen zijn", zei hij berouwvol.

Vader Charles wilde voor zijn verjaardag nog een feestje geven, maar Harry sloeg dat aanbod af. "Ik houd er niet van in het middelpunt van de belangstelling te staan", bekende hij. Hij gaf de voorkeur aan een rustige dag thuis met zijn vader en oudere broer William.