André Rieu heeft 700 ton staal aangeboden voor de heropbouw van de Franse kathedraal Notre-Dame, die maandagavond grotendeels verwoest raakte door een brand. De violist gebruikte het staal eerder tijdens een van zijn optredens om het podium op te bouwen.

"Ik ben diep geschokt door de vreselijke beelden uit Parijs", zegt Rieu op Twitter over de brand die woedde in de Notre-Dame.

"We zouden graag 700 ton staal aanbieden, die is gebruikt voor de set van de show bij kasteel Schönbrunn in Wenen, dat gebruikt kan worden bij de restauratie van de prachtige Notre-Dame."

Maandagavond brak er een grote brand uit in de Franse kathedraal, waardoor het dak en de binnenkant van de Notre-Dame vrijwel volledig zijn verwoest. Volgens de brandweer zijn de structuur en de façade van het iconische gebouw wel gered.

De hulpdiensten hebben ook de meeste kunstwerken, relikwieën en de schatkamer weten te redden. Enkele kunstwerken hebben waterschade opgelopen.

Meerdere miljardairs doneerden grote bedragen

Er zijn meerdere donaties binnengekomen voor de wederopbouw van de Notre-Dame.

Twee van de rijkste mensen in Frankrijk, Bernard Arnault van luxemerk LVMH en François Henri Pinault van luxemerk Kering, doneren respectievelijk 200 miljoen en 100 miljoen euro voor de reparatie van de Notre-Dame. Ook de familie achter modemerk L'Oréal doneert 200 miljoen euro. Inmiddels is er ruim 700 miljoen euro binnen aan donaties, meldt persbureau Reuters.