De stad Chicago is volgens entertainmentsite TMZ van plan om de Empire -acteur Jussie Smollett aan te klagen in een civiele rechtszaak.

De gemeente eist compensatie voor de gemaakte kosten die zijn gemaakt tijdens het onderzoek naar de mishandeling van de acteur, die volgens de autoriteiten nooit heeft plaatsgevonden. Chicago zegt zo'n 130.000 dollar (116.000 euro) te hebben besteed aan recherche-onderzoek.

De stad heeft Smollett eerder een formeel verzoek gestuurd die kosten op zich te nemen, maar de acteur weigert. Als de rechter hem alsnog verantwoordelijk acht voor onnodige politie-inzet, kan de acteur worden veroordeeld tot het betalen van maximaal drie keer de gemaakte kosten.

Vorige maand liet het OM de zestien aanklachten tegen Smollett vallen. Omdat het nu een civiele rechtszaak betreft, hoort een rechter in de komende zaak de argumenten van beide partijen aan, waarna een beslissing genomen wordt.

In een strafrechtelijke rechtszaak zoals die eerder werd verwacht, had de aanklager moeten bewijzen dat de Empire-acteur schuldig is aan het doen van een valse aangifte.