KEULEN - De voorman van The Kelly Family, de 71-jarige Dan Kelly, is maandag overleden aan de gevolgen van een reeks beroerten. Dat heeft het management van de groep gemeld. The Kelly Family is in Duitsland zeer populair, maar ook in ons land heeft de band veel fans. Vader Kelly was al jaren niet meer actief in de band.
The Kelly Family

Dan had wel tot het eind de leiding van de groep. Met zijn vrouw Barbara en twaalf kinderen had hij een rondreis van ongeveer twintig jaar dwars door Europa achter de rug toen het succes van de groep kwam, vooral in Duitsland. In de jaren '90 stond de Kelly Family met ballades, folksongs, schlagers en popliederen langdurig in de hitlijsten en verkocht ze in Europa miljoenen platen. Van het album 'Almost Heaven' gingen drie miljoen exemplaren over de toonbank en van 'Over the Hump', waarmee de Kelly's doorbraken, vier miljoen.

'Dictator'

In 1988 was de Iers-Amerikaanse familie, ondanks de onmodieuze kleren en kapsels vooral bij jongeren populair, op een woonboot in Keulen honkvast geworden. Tien jaar later betrok de familie het nabijgelegen Slot Gymnich, dat ze voor ruim 13 miljoen mark (6,7 miljoen euro) had gekocht. Niettemin zou Dan tegenstander zijn gebleven van de overvloed van de consumptiemaatschappij. In media werd hij vaak een patriarch, tiran of zelfs dictator genoemd, die zijn kinderen maar een beetje zakgeld gaf.

De langharige musici hebben veel van hun vader geleerd. Naast het bespelen van diverse instrumenten bracht de voormalige gymnasiumleraar hun rekenen, schrijven en lezen bij. Naar school gaan vond hij voor zijn kinderen niet nodig. De jonge Kelly's moesten jaarlijks een test afleggen aan een internationale school. Begin dit jaar heeft de familie haar gemeenschappelijke kasteel opgegeven, omdat een aantal kinderen inmiddels zelf een gezin heeft gesticht en in een eigen huis is gaan wonen. In muzikaal opzicht heeft dat niets veranderd.

Nijmeegse Vierdaagse

De Kelly Family was vorige maand nog in het nieuws omdat ze zou optreden tijdens de feesten ter afsluiting van de Nijmeegse Vierdaagse. Tot groot ongenoegen van de fans had de organisatie het optreden afgelast, omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Er zouden heel veel mensen op het miniconcert afkomen, terwijl alle beschikbare politiemensen en vrijwilligers van het Rode Kruis hard nodig waren bij de intocht en dus niet inzetbaar waren bij het concert.