Actrice Felicity Huffman, bekend van onder meer Desperate Housewives, en Lori Loughlin (uit Full House) zijn twee van de meer dan veertig verdachten die betrokken zijn bij een fraudezaak rond toelatingsexamens voor Amerikaanse universiteiten. Huffman is hiervoor aangehouden, melden meerdere media dinsdag.

Studenten die toegelaten wilden worden tot de universiteiten van onder meer Georgetown, Stanford of UCLA konden dit tegen betaling bewerkstelligen, schrijft NBC News dinsdag.

De FBI heeft meerdere personen aangehouden en onderzoekt hun aandeel in de frauduleuze praktijken.

Studenten konden door de illegale constructie onder andere een speciale sporterstatus verkrijgen, zonder dat zij aan de eisen voldeden. Ook kregen studenten tegen betaling hulp bij het maken en beoordelen van hun examens. De universiteiten zouden geen strafbare feiten hebben gepleegd, wel zijn er meerdere leerkrachten aangehouden.

Actrice zou 15.000 dollar hebben afgestaan voor deelname dochter

Huffman en haar echtgenoot, acteur William H. Macy, zouden 15.000 dollar bij wijze van gift hebben afgestaan, zodat hun oudste dochter kon deelnemen aan een frauduleuze actie waarmee ze de toelating tot een universiteit kon voltooien.

Huffman is gearresteerd en inmiddels weer vrijgelaten na het tekenen van een zogenoemde signature bond, waarmee de actrice belooft voor de rechter te verschijnen.

Ook Lori Loughlin betrokken

Ook actrice Loughlin en haar man Mossimo Giannulli zouden bij de fraude betrokken zijn. Het stel betaalde volgens Amerikaanse media 0,5 miljoen dollar, zodat hun beide dochters als sporters zouden worden toegelaten tot de University of Southern California (USC). Maar de twee kinderen hebben in werkelijkheid helemaal niet deelgenomen aan de sporttak van de universitaire opleiding.

Loughlin zou volgens journalist Josh Campbell per vliegtuig onderweg zijn naar Los Angeles, waar ze zich zal overgeven aan de politie.

Volgens eerste onderzoeksrapporten van de FBI zouden de meeste kinderen van de verdachte ouders helemaal niet op de hoogte zijn geweest van de smeergelden.