SYDNEY - De partner van de Australische zangeres en actrice Olivia Newton-John is op mysterieuze wijze verdwenen tijdens of na een vistripje voor de kust van Californië, bijna twee maanden geleden. Nu is de Amerikaanse politie met een onderzoek begonnen, meldden Australische media maandag. De politie sluit niet uit dat de 48-jarige Patrick Kim McDermott is vermoord of dat hij zijn dood in scène heeft gezet.

Newton-John (56), die beroemd werd met haar rol naast John Travolta in de filmmusical Grease (1978), heeft sinds negen jaar een relatie met McDermott. De twee ontmoetten elkaar op een filmset. Tot de verdwijning woonden zij samen in een huis in de Californische kustplaats Malibu.

"Dit is een heel vreemde zaak", zei onderzoeker Dennis Nebrich van de Amerikaanse kustwacht tegen het Australische persbureau AAP. "Steeds als je denkt dat je een idee hebt wat er aan de hand is, blijkt dat toch niet te kloppen."

Vistripje

McDermott, die cameraman is, is voor het laatst gezien toen hij op 30 juni in de haven van San Pedro aan boord ging voor een vistripje, dat tot de volgende dag zou duren. Behalve de bemanning waren nog flink wat andere visliefhebbers aan boord. Geen van de opvarenden kende hem. Toen McDermott op 6 juli niet kwam opdagen voor een al lang daarvoor geplande familiebijeenkomst, werd de ongerustheid groter en uiteindelijk werd hij op 11 juli als vermist geregistreerd.

De politie trof zijn auto aan op een parkeerplaats bij de jachthaven waar hij aan boord was gegaan. Zeker is dat getuigen hem op de boot hebben gezien. Op de boot werden persoonlijke bezittingen van McDermott aangetroffen, waaronder een rugzak en zijn visspullen. Ondervraging van de bemanning en van een groot aantal hengelsportliefhebbers heeft niets opgeleverd.

Speculaties

Over wat er met de vriend van Newton-John gebeurd is, doen allerlei speculaties de ronde. Is McDermott overboord gevallen? Of is hij overboord gesprongen of geduwd? Of is hij misschien gewoon na afloop van de reis aan land gegaan en is hem daar iets overkomen?

Bij de politie hebben zich geen mensen gemeld die de verdwenen man na 1 juli nog hebben gezien. De media besteedden tot dusver weinig aandacht aan de vermissing. De politie heeft echter goede hoop dat dat verandert nu bekend is dat McDermott de partner van Newton-John is.