Advocaat Michael Avenatti, die de slachtoffers van R. Kelly bijstaat, beweert bewijs te hebben dat de r&b-zanger de recent opgedoken tweede sekstape wilde laten vernietigen.

Volgens Avenatti is hij in het bezit van substantieel bewijsmateriaal waaruit zonder enige twijfel valt op te maken dat Kelly deze videoband opzettelijk wilde laten verdwijnen.

Kelly heeft de rechtspraak bovendien belemmerd door ooggetuigen om te kopen. De artiest wilde verhinderen dat de tweede videoband tegen hem gebruikt zou worden tijdens de rechtszaak tegen hem in 2008, waarin hij terechtstond voor het hebben van seks met een minderjarig meisje.

In die zaak werd weliswaar een videoband als bewijsmateriaal opgevoerd, maar daarin werd Kelly onvoldoende herkend door de jury.

De videoband waar het nu om gaat werd op 25 februari door Avenatti aan de aanklagers overhandigd. Deze video zou in 2000 opgenomen zijn, een jaar na het eerste filmpje. Op de 55 minuten durende video is volgens verschillende media te zien hoe Kelly het meisje zou 'coachen' tijdens een aantal seksuele handelingen.

Advocaat richt zijn pijlen op derde video

Avenatti, de strafpleiter die eerder pornoactrice Stormy Daniels bijstond in de veelbesproken zaak tegen de Amerikaanse president Donald Trump, probeert ook nog een derde video in handen te krijgen. Daarop zou de zanger gemeenschap hebben met een meisje van tussen de dertien en zestien jaar oud.

Kelly is maandag op borgtocht vrijgelaten. Zaterdag bepaalde de rechter in Chicago dat de r&b-zanger daarvoor een borgsom van 1 miljoen dollar (880.000 euro) moet betalen.

De 52-jarige Kelly wordt ervan verdacht vier mensen, onder wie drie minderjarigen, seksueel te hebben misbruikt tussen 1998 en 2010. Hij verklaart onschuldig te zijn.