Onder massale belangstelling van de pers is Jussie Smollett donderdag weer op vrije voeten gekomen. De rechter in Chicago besloot dat de Empire-acteur op borgtocht kon worden vrijgelaten.

De borgsom bedraagt 100.000 dollar (ruim 88.000 euro), melden Amerikaanse media. De 36-jarige Smollett moest ook zijn paspoort inleveren. Hij vertrok onder veel mediabelangstelling uit de rechtbank.

Smollett werd eerder op donderdag opgepakt, nadat hij werd aangeklaagd wegens het doen van een valse aangifte en verstoring van de openbare orde. Hij gaf zichzelf aan bij een politiebureau.

De politie van Chicago verklaarde donderdag dat Smollett zichzelf een dreigbrief stuurde. Toen die niet de gewenste hoeveelheid aandacht opleverde, zou hij twee broers 3.500 dollar (3.087 euro) hebben betaald om een aanval op zichzelf in scène te zetten.

Smollett zou carrière impuls hebben willen geven

Smollett, die Afro-Amerikaans en homoseksueel is, beschuldigde aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump van de aanval. Zij zouden hem een strop hebben omgehangen en politieke slogans uit Trumps campagne hebben geroepen.

De Empire-ster "maakte gebruik van de pijn en woede van racisme om zijn carrière verder te helpen", zei politiecommissaris Eddie Johnson. Smollett zou ontevreden zijn geweest over zijn salaris.

De zaak heeft veel losgemaakt in de Verenigde Staten, waar grote politieke verdeeldheid heerst.

Acteur beschuldigde critici van racisme

Veel beroemdheden en politieke commentaren vielen Smollett in eerste instantie bij en veroordeelden de racistische en homofobe motieven die tot de aanval zouden hebben geleid.

Anderen vonden het ongeloofwaardig dat de acteur rond 2.00 uur 's nachts op straat werd overvallen tijdens een week waarin de gevoelstemperaturen op dat tijdstip rond de -40 graden Celsius lagen. Smollett beschuldigde de sceptici in een televisie-interview van racistische vooringenomenheid.

Als de acteur wordt veroordeeld, staat er een celstraf van één tot drie jaar op de aanklachten tegen hem.

Smollett keerde terug naar set Empire

Na zijn vrijlating meldde Smollett zich op de set van Empire en bood hij daar zijn excuses aan zijn collega's aan, meldt Page Six. Hij zou volgens een van de aanwezige producers diep door het stof zijn gegaan.

"Het spijt me dat jullie dit hebben moeten meemaken en doorstaan. En dat ik geen enkel telefoontje opnam. Ik wil jullie zeggen dat dit me diep spijt en dat ik jullie nooit zoiets aan zou doen. Jullie zijn mijn familie, dat zweer ik op God. Ik heb niet gedaan waarvan ik nu beschuldigd word," zou de acteur gezegd hebben.