De man die Frits Wester sinds 2014 per e-mail heeft bedreigd, is maandag veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur, waarvan twintig uur voorwaardelijk.

"Ik heb dit nooit naar buiten gebracht", vertelt Wester na berichtgeving door het AD aan NU.nl. "Ik hoop dat de man hulp krijgt."

De veroordeelde man, Remco J., had een eigen politieke partij en wilde meedoen aan de Europese verkiezingen, maar kreeg hiervoor van RTL geen zendtijd. Uit onvrede begon hij toen de e-mails te sturen.

J. zou volgens de krant "vervelende e-mails" over Wester hebben verstuurd naar de Tweede Kamer, perscentrum Nieuwspoort en verschillende Haagse instanties en journalisten.

In de berichten stond onder meer dat de politiek verslaggever zou zijn omgekocht door premier Mark Rutte en dat Wester werkte voor een "wereldwijde satanistische organisatie". Ook de verslaggever zelf kreeg berichten.

Wester deed aangifte na doodsbedreiging

Volgens Wester deden deze berichten hem aanvankelijk niet veel, totdat J. ook doodsbedreigingen uitte. "Ik begrijp dat u graag ten onder wil gaan (…) u koos immers voor de dood", stond er in een van de e-mails.

Wester besloot aangifte te doen. De rechter veroordeelde de man maandag tot de werkstraf van zestig uur en legde ook een contactverbod op. De man mag niet langer contact met Wester opnemen.

Er was een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand geëist, maar dit vond de rechter een te zware straf. J. gaf eerder toe de teksten te hebben verzonden en zou volgens de rechter lijden aan een psychische stoornis.