Een jury zal moeten beoordelen hoe betrouwbaar Jussie Smollet is in de mishandelingszaak waarin de Empire-acteur centraal staat.

Politiebronnen melden aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ dat er sprake is van veel wantrouwen tijdens de zoektocht naar de vermeende daders, die de 36-jarige Smollett enkele weken geleden zouden hebben mishandeld.

De twee broers die vrijdag werden gearresteerd vanwege hun vermeende betrokkenheid bij de mishandeling zijn weer op vrije voeten. De mannen van Nigeriaanse afkomst waren als figuranten betrokken bij de serie Empire en kennen Smollett persoonlijk. Volgens de bronnen wil Smollett geen aanklacht tegen de broers indienen, omdat hij zich daar slecht over zou voelen.

Tijdens een huiszoeking bij de broers zijn gescheurde tijdschriften gevonden die mogelijkerwijs een connectie vormen met de dreigbrief die Smollett ruim een week voor zijn mishandeling heeft ontvangen. Op de brief staat onder meer een poppetje getekend met een strop om zijn nek. Smollett kreeg tijdens de mishandeling naar eigen zeggen ook een strop om zijn nek gebonden.

'Trump-kiezers kijken niet naar Empire'

Tijdens de aanval op Smollett zouden de daders geroepen hebben: "This is MAGA country", een verwijzing naar de Make America Great Again-petjes die de Amerikaanse president Donald Trump heeft geïntroduceerd.

Volgens de acteur had de aanval dan ook een racistisch motief. De politie zet daar vraagtekens bij, meldt TMZ verder. Volgens hen kijken Trump-kiezers niet naar Empire, de serie waarin Smollett te zien is.

Amerikaanse media, waaronder CNN, lijken erop te hinten dat de aanval op Smollett van tevoren was gepland om een zogeheten hatecrime in scène te zetten. Over de betrokkenheid van Smollett gaan meerdere theorieën rond die niet zijn bevestigd. Zo zou hij volgens sommigen de opdracht tot de mishandeling hebben gegeven, maar zeggen anderen dat hij van niets wist.