De drie mannen die vorig jaar inbraken in de woning van oud-zangeres Connie Witteman zijn vrijdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot celstraffen van 24, 12 en 6 maanden. Dat schrijft het AD.

Het Openbaar Ministerie (OM) had straffen geëist van 27, 18 en 12 maanden voor Illias L., Tarik A. en diens broer Yassin A.

De mannen namen vorig jaar op 7 juli een grote hoeveelheid spullen, waaronder juwelen, horloges, contant geld en belangrijke documenten, mee uit het huis van Witteman en haar toenmalige vriend Eugène van Dun. De waarde van de ontvreemde spullen wordt geschat op 2,8 miljoen euro.

Bij de eerdere inhoudelijke behandeling van de zaak ontkenden de verdachten dat ze de inbraak hadden gepleegd. Ze beriepen zich grotendeels op hun zwijgrecht.

L. wordt gezien als hoofdverdachte, omdat hij als eerste en enige het huis van Witteman heeft betreden. Op camerabeelden is hij rokend te zien in de tuin van het huis en op onder meer de gevonden sigarettenpeuk is zijn DNA aangetroffen.

Ook zijn vingerafdrukken en voetsporen gevonden en er zijn belastende telefoontaps. Tarik A. zou L. bij de roof hebben geholpen en Yassin A. zou de auto hebben bestuurd.

Witteman kreeg een schadevergoeding van 319.000 euro toegewezen.