Dallas-ster Barbara Bel Geddes (82) overleden (video)

AMSTERDAM - De Amerikaanse actrice Barbara Bel Geddes, vooral bekend als Miss Ellie Ewing uit de televisieserie Dallas, is maandag op 82-jarige leeftijd overleden. Dat is woensdag bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bel Geddes was eigenlijk al gestopt met acteren, toen ze in 1978 uit geldnood het aanbod accepteerde om in een nieuwe serie de rol van mater familias van de familie Ewing te spelen, die rijk is geworden in de Texaanse olie-industrie. De serie, Dallas dus, wordt zowel in de VS als veel andere landen, waaronder Nederland, een absolute hit en in 1980 krijgt Bel Geddes een Emmy als beste actrice in een dramaserie.

Hartaanval

In 1984 krijgt ze een hartaanval en neemt Donna Reed de rol van Miss Ellie over. Na een half jaar keert Bel Geddes echter terug en ze blijft tot 1990, een jaar voordat de serie wordt stopgezet, in Dallas spelen. Larry Hagman, die in de serie J.R. speelde, noemde Bel Geddes in een reactie op haar overlijden "de rots van Dallas".

"Ze was gewoon een heel aardige vrouw en een geweldige actrice. Ze was zoiets als de lijm die alles bij elkaar hield", aldus Hagman.

Als toneelactrice krijgt ze al voor haar eerste grote rol, als 23-jarige in Deep Are the Roots, de prijs voor de beste actrice van de New-Yorkse toneelcritici. Een jaar later, in 1946, krijgt ze een contract bij filmmaatschappij RKO, op haar eigen verzoek voor slechts één film per jaar. In 1948 krijgt ze een Oscar-nominatie voor haar rol in I Remember Mama van George Stevens. Na vier films wordt ze ontslagen door Howard Hughes, die RKO in 1948 had overgenomen, omdat ze niet sexy genoeg zou zijn.

Het ontslag pakt voor haar uiteindelijk goed uit: ze keert terug naar het toneel en in 1955 viert ze een triomf als Maggie the Cat in Cat on a Hot Tin Roof van Tennessee Williams. Haar grootste succes op Broadway was Mary, Mary, een komedie die in 1961 in première ging en meer dan vijftienhonderd keer werd opgevoerd.

Bel Geddes blijft ook in films spelen, zoals Panic in the Streets van Elia Kazan, Vertigo van Alfred Hitchcock, The Five Pennies, met Danny Kaye en Five Branded Women, met Jeanne Moreau.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie