Tegen drie verdachten van een inbraak in de woning van voormalig zangeres Connie Witteman zijn voor de rechtbank in Amsterdam celstraffen geëist van 12 tot 27 maanden.

Volgens de officier van justitie is er veel bewijs dat zij op 7 juli vorig jaar een grote hoeveelheid spullen meenamen uit het huis van Witteman en haar toenmalige partner Eugène van Dun in Amsterdam.

De officier eist voor hoofdverdachte Illias L. (23) 27 maanden gevangenisstraf, voor Tarik A. (23) 18 maanden en voor diens broer Yassin A. (28) 12 maanden. De rechter doet 15 februari uitspraak.

De verdachten ontkenden dat ze de inbraak hebben gepleegd. Ze beriepen zich vrijdag grotendeels op hun zwijgrecht.

L. wordt gezien als hoofdverdachte, omdat hij als eerste en enige het huis van Witteman, vroeger bekend als Vanessa, heeft betreden. Op camerabeelden is hij rokend te zien in de tuin van het huis en op onder meer de gevonden sigarettenpeuk is zijn DNA aangetroffen.

Ook zijn vingerafdrukken en voetsporen gevonden en er zijn belastende telefoontaps. Tarik A. zou L. bij de roof hebben geholpen en Yasin A. zou de auto hebben bestuurd.

Waarde gestolen spullen ruim 2,8 miljoen euro

Bij de roof zijn onder meer juwelen, dure horloges, cash geld en belangrijke documenten ontvreemd. De waarde is volgens de aanklager geschat op 2,8 miljoen euro.

De impact van de roof is volgens de aanklager enorm, omdat veel spullen een grote emotionele waarde voor Witteman hebben. Ze waren onder meer afkomstig van haar overleden ex-man Hans Breukhoven.

L. wordt ook beschuldigd van een andere inbraak en doodsbedreigingen tegen een officier van justitie en een hoofdagent na zijn aanhouding in België. Voor dat laatste betuigde hij volop spijt.

'Incident' tussen verdachten en politie

Tijdens een schorsing van de zitting is er ook "een incident geweest tussen verdachten en de parketpolitie". "De verdachten zitten nu allemaal in de boeien", aldus De Telegraaf-rechtbankverslaggever Mascha de Jong. Er zou een handgemeen hebben plaatsgevonden tussen de verdachten en de politie.

Witteman was tijdens de zaak niet aanwezig, wat volgens haar komt door de "grillige tijden" die zij momenteel doormaakt. Zij en Van Dun gingen onlangs uit elkaar. Haar ex las wel een verklaring van Witteman voor.

"Ik wil dat de verdachten weten dat ze mij niet alleen hebben beroofd van mijn juwelen, maar ook van mijn gevoel van veiligheid en mijn herinneringen", is te lezen in Wittemans verklaring.

Witteman dient nu vordering in van ruim miljoen euro

Eerder die dag werd bekend dat Witteman in de strafzaak een extra hoge vordering indient om de verdachten te bewegen sieraden terug te geven. Haar advocaat Anis Boumanjal zei vrijdag dat deze vordering van ruim 1 miljoen euro naast de ontnemingsvordering van 350.000 euro komt.

Als ze de sieraden niet teruggeven, zouden de verdachten volgens Boumanjal extra celstraf moeten krijgen. Het gaat de zangeres vooral om sieraden waar ze een dierbare herinnering aan heeft.

Een ontnemingsvordering wordt bepaald aan de hand van het financiële voordeel dat de verdachte volgens de officier van justitie heeft behaald met de vermeende criminele activiteiten. Het geld wordt zodoende terugbetaald aan de staat.

Van Dun zei tijdens de zitting zelf op onderzoek te zijn gegaan om de gestolen juwelen terug te krijgen, aldus De Jong. Hij zegt een ontmoeting te hebben gehad met Omar, de neef van L. Hier zouden ook opnamen van zijn gemaakt.

Een van de gestolen waren, een Rolex met diamanten, werd tijdens om de pols van L. teruggevonden. Hij heeft het horloge teruggegeven. L. had daarnaast ook 10.000 euro op zak.