De toestand van Rudi Lubbers is zo slecht, dat hij mogelijk snel zal overlijden als hij niet op korte termijn wordt geholpen. Dat stelt voormalig wielrenner Rini Wagtmans, die een hulpactie heeft opgezet voor de 73-jarige oud-bokser.

De penibele toestand van Lubbers, die met zijn vrouw in een busje in Bulgarije woont, kwam afgelopen zondag aan het licht via een uitzending van Andere Tijden Sport. Wagtmans roept vandaag de hulp van het ministerie van Buitenlandse Zaken in.

"Zie het als een slagaderlijke bloeding. Als er nu geen hulp komt, is er geen toekomst. Morgen is het te laat", zegt Wagtmans.

Hij citeert uit een mail van een man die de inmiddels 73-jarige Lubbers woensdag heeft opgezocht. Volgens deze man staat het busje van Lubbers permanent open en is het behoorlijk koud. De vrouw van Lubbers lag "onder een dekentje in foetushouding" in het busje en is misschien zelfs al dood, zegt Wagtmans.

In de uitzending van Andere Tijden Sport was zondagavond te zien dat Lubbers en zijn vrouw in Bulgarije in erbarmelijke omstandigheden leven, met een groep zwerfhonden die ze opvangen. Hij zei dat hij niet terug wil naar Nederland, omdat hij hier wordt gezien als drugshandelaar.

Lubbers is de enige Nederlander die ooit tegen bokslegende Muhammad Ali heeft gebokst. Hij wist in 1973 twaalf ronden overeind te blijven, maar verloor op punten.