BREDA - Pierre Kartner, alias Vader Abraham, is bestolen van zijn eerste bolhoed. Het kleinood hing al 25 jaar naast de voordeur van zijn huis in Breda. De vrouw van de zanger had het hoedje indertijd laten vergulden en haar man cadeau gedaan. Kartner's zoon ontdekte dinsdag dat het was verdwenen. De lichtbak waaraan het was bevestigd is bij de diefstal kapot gegaan.
Pierre Kartner

"Het hoedje betekende veel voor me", zegt Kartner. Toen ik 32 jaar geleden begon met zingen, vond ik dat ik iets moest hebben om me te onderscheiden. Het werd een bolhoedje, zoals Charlie Chaplin had." Samen met zijn grijze baard is het bolhoedje het handelsmerk geworden van de man die onder veel meer 'Het kleine café aan de haven' en het 'Smurfenlied' naar de top zong.

"We hebben het er vorig jaar over gehad het hoedje te laten veilen voor een goed doel", vertelt hij. "Het is jammer dat die mogelijkheid er nu niet meer is want het had zeker veel geld opgebracht."

Kartner is ervan overtuigd dat het geen fans zijn die zijn hoedje hebben meegenomen. Hij denkt meer aan baldadigheid. Dinsdagmiddag, toen de diefstal nog niet algemeen bekend was, zag zijn secretaresse een jongen en een meisje op een brommer voor het huis. Ze wezen elkaar omstandig op de voordeur van de woning en scheurden daarna weg.

"Stel dat de 'eerlijke' dader zich meldt, dan wil ik mijn vergulde bolhoedje graag ruilen voor de bolhoed die ik tegenwoordig draag. Maar dat zie ik eigenlijk nog niet gebeuren. Ik ben bang dat het uiteindelijk, om bewijs weg te maken, in het bos of een vuilnisbak terechtkomt", aldus de zanger. Hij heeft bij de politie aangifte gedaan van de diefstal.