Cabaretduo Veldhuis en Kemper heeft vrijdag 22.000 sokken en honderden dekens en slaapzakken voor daklozen in Noord-Holland overhandigd aan het Leger des Heils. 

Het was de opbrengst van een inzamelingsactie die het cabaretduo samen met NH Radio-presentatrice June Hoogcarpsel begon. Zij kwam er in gesprek met het Leger des Heils achter dat daklozen grote behoefte hebben aan sokken.

"Met de opkomende kou bleek er een groot sokkenprobleem onder daklozen te bestaan", zei Remco Veldhuis (45) voor de camera van het ANP bij de overhandiging.

"Daar kregen wij ons hoofd niet omheen. Dat zoiets kleins en goedkoops als sokken een groot probleem voor daklozen kon zijn." De oplossing was volgens het duo simpel: een inzamelingsactie beginnen.

Het resultaat mag er zijn. Met behulp van NH Radio en Olcay Gulsen, die zich niet veel later ook bij de actie aansloot, maar ook dankzij enkele grote sponsoren, werd een flinke hoeveelheid sokken, dekens en slaapzakken ingezameld.

Aan sokken is een groot tekort

Of ze vaker een dergelijke actie gaan ondernemen, weten Veldhuis en Kemper nog niet. "Het kwam spontaan op", zegt Richard Kemper (48). "Als het koud wordt, en dat was het vorig jaar in maart nog, zijn er meer sokken nodig."

Daar zijn geen Veldhuis en Kemper voor nodig, benadrukt Veldhuis. "Je kan gewoon naar je lokale Leger des Heils-punt of daklozenopvang. Kleren zijn er vaak genoeg, maar aan sokken is echt een tekort."

Presentatrice Hoogcarpsel is zowel het cabaretduo als Gulsen enorm dankbaar. Fans die naar het optreden van Veldhuis en Kemper kwamen en sokken doneerden, kregen er "een cd'tje voor terug".