Maarten van der Weijden wil na zijn elfstedenzwemtocht niet als held worden behandeld. "Ik deed dit niet om op een voetstuk terecht te komen, maar om te helpen."

"Ik heb drie dagen gezwommen en wist dat het pijnlijk zou worden. Maar ik wist ook dat ik kankerpatiënten hiermee zou kunnen helpen", laat de olympisch kampioen in gesprek met NU.nl weten.

"Ik ben heel erg dankbaar voor het leven dat ik leid. Dankbaar dat ik herstelde van leukemie, olympisch goud won en twee prachtige dochters heb. Als de mensen die zich dankbaar voelen voor wat ze hebben vanuit die dankbaarheid iets kunnen doen voor de mensen die minder geluk hebben, dan doe je dat omdat je elkaar iets gunt."

"Als ik vanuit dankbaarheid mensen wil helpen en iedereen mij vervolgens als held gaat zien, dan klopt het niet. Dan gaat het de verkeerde kant op. Ik was misschien de enige die drie dagen heeft gezwommen, maar op kleinere schaal gebeuren zulke acties heel vaak.”

Van der Weijden moest vorig jaar augustus op de laatste dag van zijn elfstedenzwemtocht na circa 163 kilometer op advies van zijn arts opgeven. De zwemmer zamelde met de actie bijna 5 miljoen euro in voor onderzoek naar kanker.

De ervaringen die hij tijdens de tocht heeft opgedaan, heeft Van der Weijden verwerkt in zijn theatervoorstelling 11Steden theatertocht.