Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag tot vijf jaar cel geëist tegen de drie mannen die worden verdacht van de overval op de Haagse woning van darter Raymond van Barneveld.

De mannen ontkenden maandag tijdens de inhoudelijke behandeling in de rechtbank in Den Haag geweld te hebben gebruikt. De bedoeling was een inbraak, aldus de drie Amsterdammers. Zij dachten dat er niemand thuis was.

De overval vond plaats in de nacht van 16 juni. Van Barneveld was op dat moment zelf in het buitenland. Zijn vrouw Silvia was alleen thuis. Nadat de mannen zich naar binnen hadden geforceerd, werden zij op heterdaad betrapt door Silvia van Barneveld.

Volgens het OM is bewezen dat er tegen haar geweld is gebruikt, zoals zij zelf heeft verklaard. De vrouw werd geslagen en aan haar haar getrokken. Twee verdachten zijn verantwoordelijk voor het geweld, aldus het OM.

Volgens Van Barneveld heeft zij "doodsangsten uitgestaan" en heeft de gebeurtenis diep ingegrepen in haar leven. Zij stuitte op de mannen in haar huis toen het alarm was afgegaan. De vrouw was op dat moment naakt.

Verdachten waren naar eigen zeggen dronken

Volgens het OM hebben de verdachten Yassir A. en Yassine El H. haar vanaf de eerste etage mee naar beneden genomen. Na tien tot vijftien minuten zijn de mannen vertrokken met onder meer een tas, een iPad en oorbellen. Van Barneveld is daarna naakt in haar auto gestapt en naar vrienden gevlucht.

Naar eigen zeggen waren de verdachten dronken. Het plan voor de inbraak was spontaan ontstaan.

Rechtbank doet eind januari uitspraak

Yassine El H. behoort tot de zogeheten Top600 van relatief jonge Amsterdamse criminelen. Hij hoorde de hoogste straf van vijf jaar cel tegen zich eisen. Het OM wil drie jaar cel cel voor Yassir A., waarvan een half jaar voorwaardelijk. 

Mikey B., die geen geweld zou hebben gebruikt, heeft 177 dagen in voorarrest gezeten. Hij hoeft wat het OM betreft niet terug naar de gevangenis. De officier van justitie eiste 300 dagen cel, waarvan 123 voorwaardelijk.

De rechtbank doet uitspraak op 28 januari.