R. Kelly, die door meerdere vrouwen wordt beschuldigd van misbruik, werd opgepakt op verdenking van meerdere zedendelicten. NU.nl zet op een rij wat er de laatste jaren is gebeurd rondom de eens zo gevierde r&b-zanger.

R. Kelly, die werd geboren als Robert Sylvester Kelly, begon eind jaren tachtig met optreden. Begin jaren negentig maakte hij een album met r&b-groep Public Announcement (Born into the 90's) en in 1993 kwam hij met zijn eerste soloplaat: 12 Play. Muziek maken was niet zijn enige talent; een tijdje combineerde hij de muziek met een professionele carrière als basketballer.

In 2011 werd de zanger, die toen wereldhits als I Believe I Can Fly, If I Could Turn Back the Hands of Time en The World's Greatest op z'n naam had staan, door Billboard uitgeroepen tot succesvolste r&b-artiest van de voorgaande 25 jaar. Wereldwijd heeft hij meer dan 75 miljoen albums en singles verkocht en hij werkte samen met grootheden als Michael Jackson, JAY-Z, The Notorious B.I.G. en Aaliyah.

Met Aaliyah, die in 2001 overleed bij een vliegtuigongeluk, was de zanger zelfs korte tijd getrouwd. R. Kelly was destijds 27 en Aaliyah was pas vijftien. Het blad Vibe kwam er later achter dat de zangeres op de huwelijksakte had gelogen over haar leeftijd en in 1995, een jaar na het huwelijk, werd de verbintenis dan ook nietig verklaard. De twee hebben zelf altijd ontkend dat er meer was dan vriendschap.

R. Kelly - The World's Greatest
R. Kelly - The World's Greatest

Verhalen over seksuele relaties met minderjarigen

De Chicago Sun-Times schreef in 2000 dat R. Kelly zijn macht en roem had gebruikt om seksuele relaties aan te gaan met jonge meisjes, van wie sommigen pas vijftien waren. Hij werd aangeklaagd door zangeres Tiffany 'Tia' Hawkins, die zegt op haar vijftiende een drie jaar durende seksuele relatie met de zanger te zijn begonnen. Hawkins eiste 10 miljoen dollar, maar ging uiteindelijk akkoord met een schikking van 250.000 dollar.

De beschuldigingen volgden elkaar daarna op. In 2001 werd R. Kelly aangeklaagd door een voormalige stagiaire, die beweerde dat de zanger haar in een seksuele relatie lokte toen ze zeventien was. Een jaar later volgden meerdere zaken, waaronder een van een vrouw die beweerde dat ze zwanger was geraakt van R. Kelly en verplicht een abortus moest ondergaan. Al deze zaken eindigden in een schikking.

Ook was er in 2002 in zijn woonplaats Chicago een beschuldiging vanwege het maken van kinderporno, maar hierin ging de zanger zes jaar later uiteindelijk vrijuit omdat niet bewezen kon worden dat het meisje in de video minderjarig was.

R. Kelly praat over seksueel misbruik in zijn jeugd

Daarna was het lange tijd redelijk rustig rond de zanger, hoewel hij in 2016 met GQ sprak over het feit dat hij als zevenjarige jongen werd misbruikt door een kennis. "Of dat fout was? Absoluut. Maar het is iemand om wie ik geef, dus ik ga deze persoon niet verklikken. Stel dat iemand als mijn moeder een moord zou hebben gepleegd, dan zou ik haar nog niet aangeven."

De zanger vertelde dat het misbruik hem veranderde en dat hij "eerder in aanraking met seksualiteit kwam dan normaal is".

Ook liet hij wat los over zijn relatie met Aaliyah. "Omdat ze is overleden, ga ik er uit respect voor haar moeder en overleden vader niet over praten. Maar ik kan je vertellen dat ik van haar hield, ik kan je vertellen dat zij van mij hield. We waren erg close. We waren de beste, beste, beste, beste vrienden."

Buzzfeed komt met verhaal over 'vrouwensekte'

En toen kwam Buzzfeed in 2017 ineens met het verhaal dat R. Kelly zes vrouwen gevangen zou houden in een soort 'vrouwensekte'. Hij zou de vrouwen in eerste instantie hebben geholpen met hun carrières, waarna hij langzaam de controle over hun leven overnam.

Het ging naar verluidt zo ver dat de zanger uiteindelijk bepaalde wat de vrouwen aten, hoe ze zich kleedden en wanneer ze mochten douchen en slapen. Ook zouden ze zich lichamelijk beschikbaar moeten stellen als de r&b-artiest daarom vroeg en pakte hij hun telefoons af, waardoor ze het contact met vrienden en familie langzaam verloren.

De zanger ontkent het verhaal, dat werd geschreven door Jim DeRogatis - dezelfde man die in 2000 voor de Chicago Sun-Times al schreef over de seksuele relaties van de zanger met minderjarige meisjes. Alle vrouwen die in het artikel werden genoemd, waren meerderjarig. Eentje ontkende later weer dat ze tegen haar wil werd vastgehouden.

Het verhaal van Buzzfeed leidde weer tot meerdere beschuldigingen aan het adres van de zanger. Zo vertelde een vrouw dat ze seks had met R. Kelly terwijl ze minderjarig was en beweerde een ander dat de zanger haar uithongerde en mishandelde en haar dwong tot seksuele handelingen met andere vrouwen.

R. Kelly in het nauw: Van 'Prince of Pillow Talk' tot paria
134
R. Kelly in het nauw: Van 'Prince of Pillow Talk' tot paria

Vrouwen beginnen campagne om R. Kelly de mond te snoeren

In een documentaire van BBC Three vertelde Lovell Jones, een voormalige vriend van R. Kelly, dat hij bij feestjes na een optreden altijd vrouwen voor de zanger moest zoeken "die er jong uitzagen". Hij zei dat het "algemeen bekend" was dat R. Kelly op jonge vrouwen viel. Zoals altijd blijft de zanger ontkennen.

Twee vrouwen begonnen een campagne om R. Kelly "de mond te snoeren": #MuteRKelly. Ze riepen onder meer platenlabel RCA Records, Ticketmaster en andere grote muziekbedrijven op de zanger te boycotten. Het management van de zanger reageerde door te zeggen dat met de campagne een "poging werd gedaan een zwarte man te lynchen die buitengewone bijdragen aan onze cultuur heeft geleverd".

Toch had de actie succes. Spotify kondigde vorig jaar aan dat het zou stoppen met promoten van R. Kelly's muziek, waarna Apple Music en Pandora volgden. Saillant detail is dat de streamingcijfers sinds de documentaire Surviving R. Kelly omhoog zijn geschoten.

The Washington Post kwam met een groot verhaal over de zanger waarin gezegd werd dat vele grootheden uit de muziekwereld al jarenlang weten wat hij in zijn schild voert, maar dat niemand iets doet omdat hij zo succesvol is.

Screeningruimte ontruimd na anoniem telefoontje

Begin december 2018 gebeurde er wederom iets opvallends. Een screeningruimte in New York, waarin een documentaire over R. Kelly werd vertoond, werd ontruimd nadat een anoniem telefoontje vanuit Chicago was binnengekomen waarin met een schietpartij werd gedreigd. Een woordvoerder van Lifetime, de zender waar de documentaire zou worden uitgezonden, meldde dat de ruimte uit voorzorg werd geëvacueerd.

In de bewuste documentaire vertelt een aantal vrouwen slachtoffer te zijn geweest van lichamelijk, mentaal en seksueel geweld door de zanger. "Er is een verschil tussen R. Kelly en Robert", zegt een van hen. "De artiest is een leuke, lachende, lieve gast. Maar Robert is de duivel."

De zesdelige documentaire, die onlangs verspreid over drie avonden werd uitgezonden door Lifetime - een betaalde tv-zender in de Verenigde Staten - heeft inmiddels veel stof doen opwaaien. Verschillende collega's van R. Kelly, onder wie Chance the Rapper en John Legend, kwamen aan het woord.

John Legend was een van de weinige sterren die onomwonden zijn mening over R. Kelly verkondigde, terwijl veel beroemdheden medewerking aan de documentaire weigerden. "Aan iedereen die me nu moedig noemt: het voelde helemaal niet als een risico om mee te werken aan de documentaire", schreef hij later op Twitter. "Ik geloof de vrouwen die hun verhaal doen en ik ga een kinderverkrachter niet beschermen. Makkelijk genoeg."

Meerdere artiesten verwijderen samenwerkingen

Lady Gaga heeft naar aanleiding van de documentaire laten weten haar samenwerking met R. Kelly op alle streamingdiensten te willen verwijderen. De zangeres maakte in 2013 samen met de zanger het nummer Do What U Want.

Ook Céline Dion kiest ervoor haar samenwerking met Kelly van verschillende streamingdiensten te verwijderen. De leden van de Pussycat Dolls hebben ook gezegd dit te willen.

De staat Georgia startte hierna naar aanleiding van de documentaire een strafrechtelijk onderzoek naar R. Kelly, zo werd op een persconferentie in Chicago aangekondigd. De openbaar aanklager heeft al met vermeende slachtoffers en hun families gepraat en zou genoeg materiaal hebben om de zanger te vervolgen.

Vier gevallen van misbruik

Op 22 februari, kort nadat nieuwe vermeende slachtoffers zich hadden gemeld, werd bekend dat de zanger wordt aangeklaagd in tien gevallen van seksueel misbruik.

R. Kelly meldt zich bij politie na misbruikaanklacht
43
R. Kelly meldt zich bij politie na misbruikaanklacht

Uit de rechtsdocumenten blijkt dat het gaat om vier verschillende slachtoffers die ten tijde van het misbruik tussen de dertien en zestien jaar oud oud waren. De incidenten zouden hebben plaatsgevonden tussen 1998 en 2010. Op 25 februari pleitte de zanger onschuldig te zijn, waarna de behandeling van de inhoudelijke strafzaak op 22 maart werd toegewezen.

Hij werd vrijgelaten nadat hij een borgsom van 1 miljoen dollar had betaald. Dat bedrag is voor 90 procent betaald door een verzekeraar, de andere 10 procent is door fans van Kelly opgehaald. Onderdeel van die borgtocht is dat de zanger zijn paspoort heeft moeten inleveren en geen contact mag hebben met vrouwen onder de achttien jaar oud.

In tranen tijdens interview

Een week nadat hij had verklaard onschuldig te zijn, gaf R. Kelly een interview aan de Amerikaanse zender CBS. Daarin ontkende hij nogmaals minderjarige meisjes te hebben misbruikt.

"Hoe dom zou dat zijn?", reageerde de emotionele Kelly. "Om zo stom te zijn om ze in mijn kelder op te sluiten en geen eten te geven? Al die geruchten, ze zijn allemaal niet waar. Ik heb dit niet gedaan, ik vecht op dit moment voor mijn leven", zei de 52-jarige artiest tegen Gayle King.

R. Kelly in tranen tijdens interview na vragen over misbruik
67
R. Kelly in tranen tijdens interview na vragen over misbruik

Rechtszaak om alimentatie verloren

R.Kelly moest zich tijdens de periode van misbruikzaken en beschuldigingen ook voor de rechter verantwoorden in een alimentatiezaak die de zanger had aangespannen tegen zijn ex-vrouw Drea Kelly. De zanger was van mening dat het bedrag van 21.000 dollar (ruim 18.500 euro) per maand te veel was, maar de rechter wees het verzoek om het bedrag te verlagen af.

De r&b-artiest zat vanwege een alimentatieschuld drie dagen in de cel. De zanger was Drea, met wie hij drie kinderen heeft, nog bijna 162.000 dollar verschuldigd. Dit bedrag heeft een fan voor hem betaald, waarop Kelly weer op vrije voeten kwam. De zanger was van 1996 tot en met 2009 getrouwd met Drea.

Concert in Amsterdam werd geannuleerd

De artiest zou op 20 april een concert geven in The Box in Amsterdam. Na alle controverse rondom zijn persoon naar aanleiding van de documentaire Surviving R. Kelly besloot de concertorganisatie het optreden van de Amerikaan te annuleren.

"De verschijning van de documentairereeks Surviving R. Kelly en enkele recent verschenen belastende video's hebben tot commotie, discussie, inzichten en dialoog geleid", liet J-Noah Entertainment, de organisator van het concert, weten in een persbericht.

Begin april is de zanger toch weer zingend te zien. Bezoekers van de Dirty South Lounge club in Amerikaanse stad Springfield hebben een optreden van Kelly van 28 seconden bijgewoond. De r&b-zanger zong één regel uit een van zijn liedjes en stopte daarna met optreden.

Zanger ontkent weer als zaak voorkomt in Cook County

Begin juni bepleit R. Kelly opnieuw zijn onschuld als een nieuwe aanklacht wordt behandeld voor de rechter in Cook County. De zaak draait om een meisje dat tussen de dertien en zestien jaar oud was toen ze in 2010 door de zanger zou zijn misbruikt.

Bij vier van de in totaal elf nieuwe aanklachten gaat het om een zogeheten Class X-misdrijf, de zwaarste categorie misdrijven in de Verenigde Staten. Als de zanger schuldig wordt bevonden, hangt hem voor elk Class X-misdrijf een celstraf van zes tot dertig jaar boven het hoofd.

'R. Kelly kocht sekstapes met minderjarige meisjes terug'

Op 11 juli wordt R. Kelly in Chicago opgepakt op verdenking van meerdere zedendelicten. De aanklacht telt dertien beschuldigingen, waaronder het bezit van kinderporno, het verlokken van een minderjarige tot seksuele handelingen en het belemmeren van de rechtsgang.

Ook worden twee voormalig werknemers van Kelly gearresteerd. De twee mannen worden er onder andere van beschuldigd Kelly te hebben geholpen bij de aankoop van kinderporno.

Een paar dagen later wordt bekend dat R. Kelly duizenden dollars zou hebben betaald om 'verloren' sekstapes van hem met minderjarige meisjes opnieuw in zijn bezit te krijgen. Daarnaast zou hij mensen hebben betaald die, wanneer het erop aankwam, zouden weerleggen dat hij ooit minderjarige meisjes seksueel heeft misbruikt.

In de aanklacht die tegen de zanger is ingediend staat dat de zanger vanaf 1998 tenminste vier sekstapes heeft gemaakt met vier meisjes van onder de achttien jaar. Een aantal jaar later kwam hij erachter dat deze niet meer in zijn 'collectie' aanwezig waren, waarna hij mensen inhuurde om de tapes op te sporen.

Advocaat: 'R. Kelly is onvindbaar'

Op 2 augustus is er even paniek. Een van de advocaten van R. Kelly zegt dat hij niet weet waar de zanger is, terwijl er later op de dag een hoorzitting plaatsvindt in New York waarbij hij aanwezig moet zijn.

De paniek blijkt voor niets te zijn geweest, want de zanger verschijnt gewoon in de rechtszaal, onder meer gesteund door een aantal fans en zijn twee vriendinnen Joycelyn Savage en Azriel Clary. Hij ontkent wederom schuldig te zijn aan onder meer misbruik en het verlokken van een minderjarige tot seksuele handelingen. De rechter bepaalt dat R. Kelly niet mag worden vrijgelaten op borgtocht.

Nieuwe aanklacht: betaald seksueel contact met minderjarige

Op maandag 5 augustus wordt bekend dat Kelly ook in de Amerikaanse staat Minnesota wordt aangeklaagd.

Kelly wordt aangeklaagd op grond van twee twee delicten: een minderjarige betalen in ruil voor seks en het inhuren van een persoon om daar seksueel contact mee te hebben.

Het meisje, dat destijds minderjarig was en om een handtekening van de zanger vroeg, zou 200 dollar zijn betaald om zich te ontkleden en daarna seksueel contact te hebben met Kelly in het hotel waar hij destijds verbleef.

Proces tegen R. Kelly start in april 2020

Het proces tegen R. Kelly in Chicago zal in april 2020 van start gaan en zal zo'n drie weken in beslag nemen, maakten aanklagers op 4 september bekend.

Kelly's advocaten maakten bezwaar tegen de beslissing met als argument dat ze niet genoeg tijd hebben om de zaak helemaal door te nemen. De zanger wordt namelijk ook aangeklaagd in New York, naast zaken die al lopen in Illinois en Minnesota. De rechter ging hier niet in mee.