Hannah Hoekstra moet als actrice zichzelf 'verkopen' op de rode loper en vindt dat zeker niet het leukste aspect van haar werk. Dat jonge meisjes tegenwoordig liever influencer worden dan actrice vindt ze zorgwekkend.

"Ik moet natuurlijk af en toe een beetje een showbizzpoes zijn, op zo'n rode loper, voor de camera's. Maar ik vind mezelf verkopen niet het leukste aspect van mijn werk. Bizar dat dat nu een vak op zich is geworden, met vloggers en influencers. Chicks van 16 willen geen actrice meer worden, maar influencer - dat vind ik wel zorgwekkend", aldus de 31-jarige actrice in gesprek met de Volkskrant.

"Als actrice vertel je tenminste nog mooie verhalen. Ik ben niet alleen maar mijn eigen verveling aan het etaleren", zegt Hoekstra, die toevoegt "het circus" inmiddels een beetje te kennen en weet hoe ze mooi moet lachen naar de camera's. "Maar ik trek liever een tof pak aan dan een jurk. Toen ik voor Hemel een Gouden Kalf won, was ik nog de enige vrouw op dat gala die een pak droeg. Nu zie je dat gelukkig veel meer. Het is wachten op de eerste man in een jurk."

'Ik ben een heel dankbaar vrouwtje'

De actrice is momenteel bezig met het toneelstuk People, Places & Things waarin ze actrice Emma speelt die kampt met verschillende verslavingen. Hoekstra snapt de hang naar drank en drugs, maar heeft van de neiging om "het leven graag hoekig, edgy en heftig" te willen beleven haar werk gemaakt. "Voor mij is mijn vak een gezonde manier om die gevoelens te kanaliseren."

"Emma zegt ook mooie dingen over acteur-zijn. Dat je op toneel de meest intense momenten van een mensenleven kunt ervaren, en dat de saaie stukken gewoon worden weggelaten. Zij kan niet omgaan met die saaie stukken, met het gewone leven", aldus Hoekstra, die zelf juist geniet van de 'gewone' dingen. "Dan voel ik me gezegend. Ik ben een heel dankbaar vrouwtje."