Roseanne Barr is volgende maand in Jeruzalem om het Israëlisch parlement, de Knesset, toe te spreken. De in opspraak geraakte comédienne en actrice zegt dat ze "belangrijk werk" te doen heeft tegen "de verraderlijke en antisemitische BDS-beweging".

Volgens Israëlische media spreekt Barr op 30 januari in de Knesset over de BDS-beweging, een wereldwijde campagne die oproept tot verzet tegen Israël. De reis van de comédienne is een idee van de bekende rabbijn Shmuley Boteach, van wie Barr sinds haar ontslag veel steun krijgt.

De BDS-beweging staat voor het Engelse 'boycott, divestment and sanctions'. Het is een werldwijde campagne die oproept tot vreedzaam verzet tegen Israël en vindt dat het land de mensenrechten van de Palestijnen beter moet nakomen.

Barr afgelopen jaar in opspraak

Een racistische opmerking op sociale media kostte Barr in mei haar rol in de naar haar vernoemde sitcom. Roseanne, dat na een afwezigheid van ruim twintig jaar terug op tv kwam. De serie was een groot succes, maar desondanks besloot ABC de stekker uit de show te trekken na Barrs tweet. Niet lang daarna werd bekend dat de makers van het programma werken aan een spin-off zonder Barr, die The Conners gaat heten.

Barr liet in september weten tijdelijk in Israël te willen gaan wonen, omdat ze zich een aantal maanden op haar joodse geloof wil richten. "Ik heb de mogelijkheid daar lessen te krijgen van mijn favoriete leraren, dus dat is waar ik naartoe verhuis", zei de comédienne in een podcast van de rabijn. "Ik heb de mazzel dat ik wat centen achter de hand heb, ik prijs me gelukkig dat ik kan gaan. Het is een groot plezier en een voorrecht om een joodse vrouw te zijn."