Frank Masmeijer, die donderdag bij het hof van beroep in Antwerpen zou worden ondervraagd, heeft de rechtszaal na tien minuten weer verlaten. De oud-presentator, die wordt verdacht van drugssmokkel, weigerde vragen over hemzelf te beantwoorden. 

Dat blijkt uit berichtgeving van diverse aanwezigen in de zaal. "Ik heb op een eerlijke en oprechte manier mijn verhaal verteld", citeert RTL-verslaggever Jermaine Ellenkamp Masmeijer op Twitter. "Daar wil ik het graag bij laten alstublieft. Ik zal proberen op vragen antwoord te geven."

"Dit is geen getuigenverhoor", liet raadsman Vincke daarop weten. "De heer Masmeijer wenst niet te verklaren. Hiermee sluiten we zijn rol vandaag af."

In een verklaring hekelt Masmeijer de pers, waarin vorige week een foto verscheen van zijn mishandeling. Hij noemt het "mensonterend" dat deze beelden naar buiten zijn gekomen.

De voormalig presentator wilde alleen vragen beantwoorden over anderen, niet over hemzelf en wilde niet meer verklaren dan tijdens de vorige zitting. Als verdachte is hij hiertoe ook niet verplicht. Er was vier uur ingepland voor het verhoor.

Masmeijer gaf in hoger beroep toe rol te hebben gespeeld

Aanleiding voor het kruisverhoor, waarbij Masmeijer verplicht aanwezig moest zijn, is de plotselinge bekentenis die Masmeijer twee weken geleden aflegde tijdens het pleidooi in zijn eigen strafzaak. 

Masmeijer vertelde dat hij zeker "bepaalde beslissingen genomen" heeft die hem in de problemen hebben gebracht. Naar eigen zeggen was hij bemiddelaar tussen opdrachtgevers en uitvoerders.

De medeverdachten zijn nog voortvluchtig. Hun raadsmannen waren wel aanwezig in de rechtszaal. 

De rechtbank veroordeelde de gevallen showman vorig jaar tot acht jaar celstraf, omdat hij probeerde 467 kilo cocaïne uit de haven van Antwerpen te smokkelen. Tijdens het hoger beroep gaf hij toe dat hij een "zeer beperkte" rol heeft gespeeld als bemiddelaar.

Masmeijer houdt vol dat hij niets heeft verdiend aan de cokesmokkel en er amper iets over wist. Zijn advocaat vroeg om een mildere straf.