Topchef Sergio Herman is op werkgebied naar eigen zeggen een perfectionist en dat leidt ertoe dat hij in de keuken soms veel emoties ervaart.

"Ik was, en ben, geobsedeerd door perfectie, door alles in orde hebben, zorgen dat alles klopt", vertelt Herman in gesprek met Margriet.

"Als kok ben ik nog altijd súperemotioneel. Soms, als dingen in de keuken niet gaan zoals ik wil, sta ik met tranen in mijn ogen."

De sterrenchef, die vier eigen restaurants heeft waarin hij zowel een coachende rol heeft als zelf kookt, uit deze gevoelens ook aan zijn personeel. "'Jongens, waarom gebeurt dit nou? Het doet me echt pijn dat jullie dit op deze manier doen, terwijl ik zó heb uitgelegd dat het anders moet'."

Koken maakt Herman ook "het allergelukkigst". "Met een team de avond doorgaan, knallen, beuken, misschien bijna kopje onder gaan, maar weer boven water komen."

"De reactie van de gast van dichtbij meemaken en voelen, alle borden door je handen halen, controleren; ja, dat geeft - zeker achteraf - zo veel voldoening. Elke keer weer."